Zanimljivosti

Detektivi amateri pronašli grob Vilijama Blejka

Obožavatelji britanskog pjesnika i slikara Vilijama Blejka poigrali su se detektiva i pronašli tačno mjesto gdje je sahranjen u Londonu pa je u nedjelju, na godišnjicu njegove smrti, svečano otkrivena njegova grobna ploča.
Detektivi amateri pronašli grob Vilijama Blejka
HinaIzvor

Sve je počelo kad su Kerol i Luis Garido, obožavatelji Vilijama Blejka, željeli da obiđu njegov grob u Londonu.

Stigli su na groblje Banhil Filds u središtu britanske prijestonice, ali sve što su uspjeli da pronađu bila je ploča na kojoj je pisalo da Vilijam Blejk i njegova supruga Ketrin Sofija počivaju "u blizini".

Tako nejasan natpis zaintrigirao ih je, pa su krenuli u potragu za tačnim mjestom, povjerio je Luis Garido britanskom listu Gardijan.

Par je dvije godine čeprkao po arhivama da bi konačno utvrdio mjesto gdje se nalazi zaboravljeni grob pjesnika koji je umro 1827. godine.

Luis Garido odrastao je u Portugalu, a Gardijanu je povjerio da je "odlučio da studira engleski upravo zato da bi mogao da čita pjesme" Vilijama Blejka.

Blejk Sosajiti, društvo posvećeno pjesniku, prikupilo je 30.000 funti i finansiralo izradu grobne ploče koja je svečano predstavljena u nedjelju poslije podne, na 191. godišnjicu smrti Vilijama Blejka.

Svečanosti su prisustvovali njegovi obožatavelji, a među njima i pisci Filip Pulman i Trejsi Ševalije, kao i  bivši nadbiskup Kanterberija Rovan Vilijams.

Portal Analitika