Muzika

Veći dio kolača uzimaju tuđe zvijezde

Sezona muzičkih nastupa duž Crnogorskog primorja uveliko je počela, a naši muzičari bore se za ,,svoje mjesto pod suncem“ u moru proslavljenih izvođača iz regiona, koji bez muke dobijaju angažmane u našim diskotekama, kafićima, ali i na muzičkim manifestacijama. Dok domaća muzika tavori, često za šund melodije iz regiona izvođači dobijaju basnoslovne honorare. 
Foto: M. Babović
Foto: M. Babović
PobjedaIzvor

Za takvo stanje na muzičkom tržištu, kako smatraju Pobjedini sagovornici, u velikoj mjeri krivi su i mediji, koji prostor ne daju umjetnicima već rijaliti anonimusima, koji preko noći postaju veće zvijezde od muzičara. Crnoj Gori nedostaje i jaka produkcijska kuća koja bi pomogla rad i promociju domaćih autora.

Emisija, demo bendovi

Član hip hop dvojca ,,Who see“ Dejan Dedović ističe da definitivno nešto ,,ne štima“ na našoj muzičkoj sceni.

- Realno govoreći crnogorskih muzičara ima malo, pa je i broj nastupa mali. Takođe, kod nas ne postoje muzičke emisije koje bi napravile scenu, kao ni volja da se napravi TV emisija o demo bendovima kao što to decenijama imaju RTS, HRT... Nema ni kreativnosti kod samih muzičkih urednika na našim televizijama. Takvi programi nijesu profitabilni, pa ih izbjegavaju, a uz sve to zaslužna je i lijenost kojom i te kako zračimo - čast rijetkim radio stanicama - rekao je Dedović.

S obzirom na stanje na našem tržištu, kako kaže sagovornik Pobjede, ,,Who see“ je zadovoljan nastupima kod nas i u regionu.

- U junu smo imali fenomenalan koncert u Beogradu, u julu prvi put smo gostovali u Makedoniji, a ovih dana očekuje nas banjalučka publika. Domaća publika uživaće u našem nastupu na Bokeljskoj noći. Zadovoljni smo angažmanima jer smo svjesni standarda u našim zemljama - rekao je Dedović.

Crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez mišljenja je da se rad crnogorskih muzičara dovoljno ne cijeni kod nas i u regionu.

- Što se tiče crnogorskih izvođača, mislim da su poprilično zapostavljeni i da se prednost daje  muzičarima iz regiona. Uvijek smo cijenili više tuđe nego svoje – smatra Knez.

Daleko od idealnog je stanje i kod pjevača izvorne muzike, pa sagovornica Pobjede Tanja Šeter smatra da za izvođače naše tradicionalne muzike mjesta ima samo na manifestacijama.

- Tu i tamo se organizuje neki koncert kao nedavni omaž Kseniji Cicvarić. Međutim, takvi koncerti su prilično veliki i skupi projekti gdje je uključen veliki narodni orkestar i puno izvođača, tako da ne možemo očekivati neke velike honorare. Iskreno, veoma mi je drago da se uopšte događa jedna takva manifestacija bez obzira na honorar. Ne kažemo uzalud da se muzikom bavimo iz ljubavi – istakla je Šeter.

Za izvođače iz regiona Šeter kaže da dobijaju veliku podršku od ovdašnjih organizatora manifestacija i turističkih organizacija.

- Ponekad mi se čini da se naši turistički radnici stide naše tradicije i izvorne narodne muzike. Ne trude se da u okviru turističke ponude organizuju koncert nekoga od nas, a nije baš da ljudi ne vole izvornu muziku. Publika nas zaista uvažava kao umjetnike, a to prepoznaje Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice, koji vodi računa koje projekte će podržati u mjeri svojih mogućnosti - kazala je Šeter.

Njen kolega, pjevač narodne muzike Esad Merulić kaže da crnogorski muzičari imaju dovoljno prostora da pokažu što znaju i umiju.

- Kroz mnoge projekte finansirane od strane države pojavljuju se u dovoljnoj mjeri. Pitanje je da li svojim pjesmama, opusom i ukupnim utiskom ostavljaju trag samo na lokalnom nivou ili su prepoznatljivi i interesantni i u okruženju – kazao je Merulić.

Gostujući ,,tezgaroši“ imaju prednost u odnosu na domaće izvođače

Frontmen benda ,,Perper“ Momčilo Zeković Zeko smatra da su gostujući ,,tezgaroši“ u prednosti u odnosu na domaće izvođače, a da na to ne utiču cijene i ostali troškovi.

- U zemlji u kojoj nema definisanog stava i dokumenta o zaštiti domaćeg proizvoda koji bi se poštovao, situacija će zauvijek biti ovakva, te u toj borbi domaći autori i izvođači nemaju baš nikakve šanse. Zemlje u regionu imaju svoje top liste, top emisije, top izvođače, organizacije koje o njima brinu na pravi način uprkos rigoroznim direktivama koje postavljaju oni koji stoje iza zastave sa 12 zvijezda, a nama ne treba ništa i niko jer su naši mediji spremni samo za preuzimanje onog što se sluša neđe tamo. Svi znaju koliko prostora imaju naši izvođači kako na radio i TV kanalima, ista stvar je i na manifestacijama i koncertima. Rijetki primjeri organizatora, a to su nekoliko festivala u našoj zemlji, daju mogućnost da se u tim prilikama  predstavljaju naši ljudi. Ima li i u nama doze amaterskog pristupa poslu, vjerovatno ima u odnosu na velike zvijezde, ali ,,veliki“ se ne postaje preko noći – kaže Zeković.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika