Abiznis

MONTENEGROBERZA : Indeksi u crvenom

Berzanski indeksi pali su ove sedmice na crnogorskom tržištu kapitala u prilično mirnom trgovanju, karakterističnom za ovaj period godine.
MONTENEGROBERZA :  Indeksi u crvenom
Mina biznis/Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je 1,4 odsto na 806,49 poena, dok je MONEX oslabio jedan odsto na 10.508,83 boda.

Promet, realizovan kroz 55 transakcija, iznosio je 170,48 hiljada EUR, i bio je 15 odsto manji od prošlosedmičnog.

Najveće učešće u prometu i količini prodatih akcija imala je kompanija Port of Adria, čija je akcija pojeftinila deset odsto na 10,81 cent.

U istom procentu je gubila i Luka Bar, na 19,8 centi.

Odbor direktora te kompanije izabrao je ove sedmice na konstitutivnoj sjednici Anđelka Lojpura za predsjednika tog tijela.

Za njegovog zamjenika izabran je Borislav Lalević.
Ove sedmice je i Lučka uprava stavila na javnu raspravu koncesioni akt za dodjelu koncesije za pružanje usluge lučke pilotaže u Luci Bar, koja će trajati do 3. septembra.

Kako se navodi u koncesionom aktu, ciljevi dodjele koncesije su da se osigura sigurna i bezbjedna plovidba u Luci Bar i da se organizuje obavljanje lučke pilotaže saglasno svim domaćim i međunarodnim propisima i standardima.

Koncesija se daje na rok do deset godina.

Pojeftinila je i akcija Jadranskog sajma 20 odsto na 127,2 EUR, Luke Kotor 0,7 odsto na osam EUR, Plantaža 6,8 odsto na 12,11 centi i Otrantkomerca neznatno na 87 centi.

Dionica Ulcinjske rivijere ostala je na nepromijenjenih šest EUR.

To preduzeće završilo je drugi kvartal sa neto gubitkom od 451,17 hiljada EUR, 36,4 odsto manjim u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, prihodi kompanije na kraju juna iznosili su 209,71 hiljadu EUR i bili su dva puta manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi su u odnosu na uporedni period bili 1,6 puta manji na 644,47 hiljada EUR. Ukupna aktiva kompanije iznosila je 108,42 miliona EUR.

Ojačali su Marina Bar sedam odsto na 1,8 EUR, Crnogorski Telekom 0,7 odsto na 1,5 EUR, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 1,7 odsto na 61,02 centa i Izbor Bar blago na 0,51 cent.

Cijenu akcija nije mijenjao Institut “Simo Milošević” i njima se trgovalo po cijeni od 28 EUR.

Akcija Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera pala je 3,4 odsto na 6,01 EUR.

Ta kompanija je na kraju drugog kvartala zabilježila neto dobit od 461,94 hiljade EUR, dok je u istom prošlogodišnjem periodu imala gubitak od 607 hiljada EUR.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća na kraju juna porasli su sedam odsto na 6,74 miliona EUR.

Poslovni rashodi su u odnosu na uporedni period povećani osam odsto na 7,42 miliona EUR.
Ukupna aktiva Budvanske rivijere na kraju juna bila je vrijedna 186,46 miliona EUR i neznatno veća nego u uporednom periodu.

Fond Trend je ostao na 7,01 cent.

Portal Analitika