Turizam

Projekat Skadar lejk može biti reklama za Skadarsko jezero

Prostorni plan posebne namjene za Nacionalni park ,,Skadarsko jezero“ je urađen dosta kvalitetno i dobro je što će biti usvojen – ocijenio je dr Mihailo Burić.
Projekat Skadar lejk može biti reklama za Skadarsko jezero
Portal AnalitikaIzvor

Istakao je da namjene površina i funkcije u prostoru u ovako suptilnom i komleksnom ambijentu nije bilo lako isplanirati.

- Obrađivač je to dosta uspješno uradio. Otkako sam bio potpredsjednik Savjeta za državni prostorni plan mogu reći da se dosta napredovalo u prostornom planiranju i time trebamo da budemo zadovoljni. Dobro je da će biti usvojen, jer je to osnova za korišćenje i upravljanje prostorom - kazao je Burić Pobjedi ističući da je ovaj prostor privredno, ekološki i naučno najznačajnijim.

JAVNE RASPRAVE

- Mnogo je komlikovan i kompleksan, a zato i mnogo vrijedan. Zbog toga zahtijeva ovakav kvalitetan prostoroni plan, koji će uz ispravnu primjenu i potreban stručni angažman, omogućiti svakoruku valorizaciju, što i jeste osnovni cilj - kazao je Burić.

Burić smatra da je ključni problem upravljanje Skadarskim jezerom.

- Mnogim prirodnim pojavama treba upravljati, ko to razumije. Imam kompletan scenario kako da se pristupi tome, ako kad koga to bude interesovalo. Jer glavna suština nacionalnog parka je kako upravljati vodom i biodiverzitetom, preko kontrole vodostaja.

Skadarsko jezero bi mogao biti međunarodni model za definisanje održivog razvoja. Ja bih ga za to i kandidovao. A to znači koordinciju prirodnih i antropogenih sistema, tako da obadva egzistiraju na uzajamnu korist - kaže Burić napominjući da sama zaštita bez upravljanja i iskorišćavanja ovdje ne bi imala smisla.

- Čak bi bila i štetna, jer su nekontrolisani prirodni procesi često sami sebi suprotnost. A protočno Skadarsko jezero ima ogroman ekološki kapacitet, koji proističe iz činjenice da u jednoj vodozamjeni kroz njega prođe dvije milijarde kubnih metara vode. Zato još i postoji, inače bi odavno nestalo - zaključuje Burić.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika