Politika

NATO ne gradi svoju bazu već samo pomaže Albaniji

Trenutna albanska vojna infrastruktura ne odgovara savremenim potrebama Alijanse i Tirana pokušava da pridobije NATO za finansiranje dijela njihovih potreba, zbog čega je u javnosti stvorena pogrešna teza da u Albaniji NATO gradi svoju vazduhoplovnu bazu – ocijenio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.
NATO ne gradi svoju bazu već samo pomaže Albaniji
Portal AnalitikaIzvor

- Ako NATO pomogne da Albanija ili, recimo, sjutra Crna Gora, sredi neku bazu, to nije NATO baza, već je to albanska ili crnogorska, i tu mogu doći vojne jedinice na vježbu, ali nema ambicije da neko od država stalno bude prisutan u tim bazama, kao što je to, recimo, slučaj sa misijom KFOR na Kosovu ili misijom Odlučna podrška u Avganistanu - pojasnio je Radić.

MODERNIZACIJA

Albanski premijer Edi Rama najavio je prekjuče da će NATO investirati više od 50 miliona eura za modernizaciju vazdušne baze u mjestu Kučova

- Sjevernoatlantski savjet je odobrio odluku da se izgradi prva vazduhoplovna baza na Zapadnom Balkanu u Albaniji. Od sredstava Sjevernoatlantskog saveza i u partnerstvu sa Vladom Republike Albanije, NATO će investirati više od 50 miliona eura, samo za prvu fazu projekta modernizacije vazduhoplovne baze u mjestu Kučova - naveo je Rama na svom nalogu na Fejsbuku.

Dodao je da će Kučova, takođe, služiti kao nacionalna baza za albanske vazduhoplovne snage ocijenivši da ova strateška investicija NATO-a u Albaniji predstavlja novi standard za oružane snage Albanije. Radić, komentarišući najavu Rame, kaže da Albanija želi da ojača svoje nacionalne odbrambene kapacitete, a nemaju novca i mogućnosti. prethodnih godina uglavnom stoji, leti se jako malo, obuka je dosta ograničena i uglavnom usredsređena na one sastave koji su deklarisani i koji mogu da se upotrijebe u multinacionalnim operacijama.

Albanija želi da oživi svoje snage i jedan veliki problem je infrastruktura koja je naslijeđena iz vremena Hladnog rata i koja je rađena u vrijeme kad su bili oslonjeni na spoljašnje saveznike. Zato Albanija pokušava da pridobije NATO da finansira dio njihovih potreba i tu će nastati zamjena teza jer će svi u regionu da prenesu kako NATO gradi bazu u Albaniji. Ali to nijesu NATO baze, već ih Albanija stavlja na raspolaganje NATO-u - kazao je Radić.

Portal Analitika