Društvo

Uočeni nedostaci ne utiču na bezbjednost

Nedostaci na četiri vagona, koji su u nedjelju vraćeni sa remonta iz Zrenjanjina, a koje su utvrdili iz kontrolno-prijemnog organa za putnička kola i tehničko-pregledne jedinice u Baru, ne mogu uticati na bezbjednost saobraćaja, saopšteno je Pobjedi iz Željezničkog prevoza Crne Gore.
Uočeni nedostaci ne utiču na bezbjednost
PobjedaIzvor

Najveći boj utvrđenih nedostataka, kako su istakli, odnosi se na enterijer vagona. Iz Željezničkog prevozu ističu i da će za nekoliko dana remonteri iz kompanije „Šinovoz“ iz Zrenjanina, koji su juče stigli u Crnu Goru, otkloniti sve nedostatke, te da će po okončanju tog posla četiri vagona biti puštena u saobraćaj. Odgovarajući na pitanje Pobjede da li je u nadležnosti radnika koji su otputovali u Zrenjanin da preuzmu vagone, bilo da ocijene i stepen popravke, te ako jeste, zašto su procijenili da ih treba vratiti u Crnu Goru sa nedostacima, iz Željezničkog prevoza su kazali da „dolazak vozila iz takozvanih redovnih investicionih opravki sa određenim nepravilnostima nije rijetkost“.

- Njihovo otklanjanje je obaveza remontera, koji je izvodio radove, po prethodno potpisanom ugovoru i ne podrazumijeva dodatne finansijke obaveze našeg društva – naglasili su oni. Dodali su da su u ime kompanije „prilikom opravke, primopredaje vagona i probne vožnje u Zrenjaninu i Zemunu za Zrenjanin učestvovali rukovodilac službe za putnička kola tehničkog sektora, kao i predstavnik kontrolno-prijemnog organa za putnička kola“.

 - Na taj način je, početkom avgusta ove godine, izvršena primopredaja četvoro putničkih kola sa sjedištima tipa „Y“, nakon čega su dopremljena u Crnu Goru – kazali su iz Željezničkog prevoza. Remonteri iz Zrenjanina su stigli juče, a „s obzirom na to da se ne radi o ozbiljnim nedostacima, vezanim prvenstveno za bezbjednost saobraćaja, i da obim radova koje je potrebno obaviti ne zahtijeva puno vremena“, kola će, kako su najavili, ubrzo biti uvrštena u saobraćaj.

Na pitanje Pobjede da li se isti scenario za dopremljena četiri vagona sa nedostacima iz Zrenjanina može izbjeći za peti vagon, čiji se povratak s remonta očekuje ubrzo, odnosno da li se to može spriječiti kontrolom u tom gradu, iz Željezničkog prevoza nijesu direktno odgovorili. - Kao što je i utvrđeno procedurom, primopredaju petog vagona će izvršiti predstavnik tehničkog sektora, kao i kontrolno-prijemni organ ŽPCG, kao što je to učinjeno i u slučaju prijema prethodnih četiri putničkih kola.

Kada kola budu dopremljena u Crnu Goru, izvršiće se i kontrola od strane kontrolno-prijemnog organa za putnička kola kao i tehničko-pregledne jedinice Bar ŽPCG, nakon čega će kola biti uvrštena u saobraćaj – napisali su iz Željezničkog prevoza. Naglasili su da prema ugovoru „za usluge redovne opravke ranga srednje opravke za putnička kola sa sjedištima tipa Y, iznos opravke kola iznosi 45.950 eura bez PDV-a“. - Po ugovoru za uslugu redovne opravke ranga srednje opravke za četvoro putničkih kola tipa Y izdvojeno je 183.800 eura bez PDV-a – precizirali su iz Željezničkog prevoza.

Portal Analitika