Politika

Kusovac: Završićemo sve započete projekte

Siniša Kusovac novi je predsjednik opštine Tivat, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta. Za dr Kusovca su glasala 23 odbornika vladajuće DPSSD-HGI koalicije. Protiv njegovog imenovanja glasalo je šest odbornika Tivatske akcije, Socijaldemokratske partije, Bokeškog foruma i Socijalističke narodne partije. Kusovac je, nakon izbora, kazao da će u naredne dvije godine završiti brojne započete projekte sa kojima je DPS pobijedio na lokalnim izborima 2016. godine.
Kusovac: Završićemo sve započete projekte
PobjedaIzvor

- To se odnosi na kanalizaciju u Donjoj Lastvi i u višim djelovima Tivta, kružne tokove, proširenje ulica, vodosnabdijevanje u Gradiošnici, puteve MR1 i MR2. Treba izgraditi Vatrogasni dom, Centar za djecu sa posebnim potrebama. Tu su sportski tereni, igrališta, rekonstrukcija stadiona i sportske dvorane. Treba da bude kreiran dobar i kvalitetan preduzetnički ambijent sa strateškim investitorima - kazao je novi predsjednik opštine Tivat.

Kusovac je kazao da budućnost crnogorskih aerodroma nije politička nego čista biznis priča. - JP „Aerodromi Crne Gore“ su konstituisani kao akcionarsko društvo čiji je vlasnik Vlada Crne Gore koja, kad su koncesije u pitanju, daje svoj paket akcija. Koliko i na koji način je opština Tivat u mogućnosti da se zaštiti, to ćemo vidjeti kroz zajedničke komisije koje će utvrditi strukturu vlasništva u tom dijelu. Vladine su akcije i Vladino preduzeće i veoma brzo će uslijediti javne rasprave po tom pitanju - izjavio je Kusovac. Iako mandat aktuelnog saziva SO Tivat traje još nepune dvije godine, Kusovac će u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o lokalnoj samoupravi, na funkciji gradonačelnika biti u naredne četiri godine. U dugoj raspravi koja je uslijedila oko imenovanja Kusovca glavna tema je bila otpis duga od 5,6 miliona eura Porto Montenegru koji je, kako ocjenjuju u opoziciji, glavni razlog ostavke Matijević. Po riječima dr Andrije Petkovića, jedan od razloga što Bokeški forum nije za izbor dr Kusovca je sporni oprost duga Porto Montenegru. Podsjetimo, dr Snežana Matijević 2. jula podnijela je ostavku nakon što je prethodno tivatski DPS-a pokrenuo inicijativu za njeno razrješenje zbog, kako su naveli u obrazloženju, neispunjenja izbornog programa u dijelu investicija.

Najavio potpisivanje ugovora o oprostu komunalija Portu

Kusovac je objasnio da nije riječ o oprostu duga Porto Montenegru, već da se moraju poštovati preuzete obaveze iz Ugovora sa izuzetno dobrim investitorom.

Najavio da će u narednih nekoliko dana potpisati Ugovor o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu poravnanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između opštine Tivat i kompanije „Adriatik marinas“. - U posljednjih deset godina taj strateški investitor je u Tivat uložio preko 600 miliona. U Porto Montengro će se u narednih deset godina uložiti još 480 do 500 miliona eura, što je skoro milijarda za dvadeset godina. Što se tiče tog ugovora ne vidim ništa sporno. Imamo stav SO Tivat i mišljenje specijalnog državnog tužioca i shodno tome, logičan redoslijed stvari je da se ugovor potpiše - istakao je novi gradonačelnik Tivta.

Portal Analitika