Abiznis

Prostor neadekvatan, ali se ne selimo

Portal Analitika je juče objavio tekst pod naslovom „EK i EUROSTAT traže od MONSATAT-a da se isele iz zgrade Privrednog suda“. Iz Monstata su ragovali na članak zbog, kako kažu, pogrešnog tumačenja i zloupotrebe.
Prostor neadekvatan, ali se ne selimo
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje Monstata objavljujemo bez redakcijskih intervencija:
Na osnovu naslova teksta „EK i EUROSTAT traže od MONSATAT-a da se isele iz zgrade Privrednog suda“ koji je objavljen dana 07.08.2018. godine „Portal Analitika“ stiče se utisak da je preporuka Evropske Komisije kao i Eurostat-a da Zavod za statistiku treba da se iseli iz zgrade Privrednog suda. Ovaj naslov po mnogo čemu nije tačan te smatramo da je potrebno iznijeti tačne činjenice kada se pišu zvanični medijski tekstovi a sve u cilju upoznavanja javnosti sa tačnim i ispravni podacima i činjenicama.

Naime, Evropska Komisija kao i Eurostat su u više zvaničnih dokumenata naglasili da je poslovni prostor koji koristi Zavod za statistiku neadekvatan. Glavni razlog tome jeste da poslovni prostor koji mora da bude stavljen na raspolaganju Zavodu za statistiku mora da zadovoljava zakonom propisane uslove u cilju obezbjeđivanja bezbjedonosno-tehničkih uslova imajući u vidu prirodu posla koji obavlja. Napominjeno da u nijednom od navedenih izvještaja nije navedeno da se ovaj problem treba riješiti selidbom Zavoda za statistiku iz postojećih poslovnih prostorija, tim prije što je EK-Eurostat upoznat sa činjenicom da Zavod za statistiku koristi znatno veću površinu poslovnog prostora u postojećoj zgradi i da ima znatno veći broj zaposlenih u odnosu na Privredni sud.

Stoga, postojeća zgrada u kojoj posluje Zavod za statistiku, kada bi se samostalno koristila u cjelosti od strane Zavoda, u potpunosti bi zadovoljila sve standarde koje propisuje EK-Eurostat kroz Poglavlje 18 – Statistika i time bi se stvorio glavni preduslov za dugoročno jačanje administrativnih kapaciteta i ispunjenje završnih mjerila“.

Portal Analitika