Region

Pripajanje Preševske doline – da, autonomija za Srbe – ne

Predsjednik Kosova Hašim Tači je izjavio da neće biti podjele Kosova, niti autonomije za Srbe, a da pod korekcijom granica podrazumijeva samo pripajanje Preševske doline Kosovu.
Foto: AFP/Odd ANDERSEN
Foto: AFP/Odd ANDERSEN
N1Izvor

Na konferenciji za medije, kosovski predsjednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podjele Kosova, niti autonomije za kosovske Srbe.

"Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredijeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahtjeva (Preševske) doline. To podrazumijeva ne podjelu Kosova, ne autonomiju za Srbe", kazao je Tači.

Prema njegovim riječima, korekcija granica podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Tači se zahvalio bezbjednosnim strukturama Kosova za, kako je rekao, zalaganje za prevazilaženje bilo čega neočekivanog krajem prošle nedjelje.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obaveze u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom "uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela".

Ocjenivši da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma - glavna tema, Tači je rekao da je to težak proces, ali i neophodan.

Haradinaj za "recipročno priznanje unutar aktuelnih granica"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se granice ne pomjeraju riječima već jedino ratom.

"Današnja realnost je epilog ratova. Otvaranje teme granica je za mene neprihvatljivo", rekao je Haradinaj u Valoni u Albanija gdje je u službenoj posjeti, a prenosi koha.net.

On je rekao da Beograd ima jednu retoriku, Priština drugu.

Haradinaj je juče na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Vlade, na pitanje da prokomentariše izjave predsjednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granice između Kosova i Srbije rekao, da su "granice Kosova uspostavljene ratom, i da samo rat može da ih pomjeri".

"Ko misli da se granice drugačije mijenjaju, taj griješi", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ono što je "preostalo između Kosova i Srbije jeste recipročno priznanje unutar aktuelnih granica".

Upitan o izjavi premijera Haradinaja da se granice mogu promijeniti samo ratom, predsjednik Kosova Hašim Tači je danas na konferenciji za medije rekao da je "vrijeme rata okončano", i da korekcija granice može da se desi "ako postoji obostrana saglasnost".

Na pitanje zašto sada podržava korekciju granica, dok je prije nekoliko mjeseci bio izričito protiv toga, Tači je kazao da se međuvremenu pojavio zahtjev političkih lidera Preševske doline o tome.

Portal Analitika