Društvo

Šehović: Za stručne škole prijavilo se čak 60 odsto više učenika nego lani

Kada sumiramo sve podatke prvog upisnog roka koji se tiču trećeg stepena, imamo podatak da se samo u prvom upisnom roku za programe trećeg stepena prijavilo 60 odsto više učenika u odnosu na prošlu godinu, a očekujemo da nakon predstojećeg upisnog roka, taj broj bude skoro udvostručen u odnosu na prethodnu godinu, rekao je za Pobjedu ministar prosvjete Damir Šehović.
Šehović: Za stručne škole prijavilo se čak 60 odsto više učenika nego lani
Nova PobjedaIzvor

U Ministarstvu prosvjete su izuzetno zadovoljni rezultatima ovogodišnjeg prvog upisnog roka, odnosno interesovanjem za srednje stručne škole.

Luče

- Za ove škole sada se u velikom broju odlučuju i takozvane Luče. To je bilo posebno vidno kroz podatak da je u prvom upisnom roku Elektro školu upisalo 14 dobitnika Luča diploma – istakao je Šehović.

Dodao je da je interesovanje za elektrotehniku obilježilo ovogodišnji upis. - Učenici su prepoznali značaj digitalne tehnologije, pa je u Podgorici za nove programe - elektrotehničar računarskih sistema i mreža i elektrotehničar za razvoj web i mob aplikacija, konkurisalo oko 150 učenika i formirano pet odjeljenja. U oblasti elektrotehnike skoro u svim školama su u prvom roku popunjena sva upisna mjesta u programima u četvorogodišnjem trajanju - rekao je on. Učenici su, kako kaže, takođe, bili zainteresovani za program elektroinstalater na III stepenu, tako da se sada ovi programi realizuju u školama u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Bijelom Polju. U Podgorici u Elektrotehničkoj školi se za ovaj program, kao i za program monter elektronske komunikacijske infrastrukture, takođe na III stepenu, prijavio dvostruko veći broj učenika od traženog broja.

- Od septembra u srednjim stručnim školama imamo i primjenu 15 novih, modularizovanih programa, poput nautičkog tehničara, frizera, elektrotehničara za razvoj veb i mobilnih aplikacija, kuvara, brodomašinskog tehničara i drugih. Modularizacija znači da se kvalifikacija može postupno sticati, pa ukoliko je neko počeo obrazovanje po programu frizer ili kuvar, i napustio, na primjer, obrazovanje nakon drugog razreda, moći će da stekne diplomu pomoćnog frizera ili pomoćnog kuvara – pojasnio je on. Pozivam učenike da se prijave za stipendije i u drugom, avgustovskom roku.

Obrazovni programi za koje se dodjeljuju stipendije su: kuvar, konobar, modni krojač, stolar, pekar, instalater - rekao je Damir Šehović Šehović posebno ističe i mogućnost stipendija za učenike srednjih stručnih škola za deficitarne kvalifikacije. Ministarstvo, uz pomoć Privredne komore, će tako ove godine dodijeliti više od 400 stipendija.

- Pozivam učenike da se prijave za stipendije i u drugom, avgustovskom roku. Obrazovni programi za koje se dodjeljuju stipendije su: kuvar, konobar, modni krojač, stolar, pekar, instalater i drugi – naveo je on.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika