Politika

DF inicirao vanrednu sjednicu Skupštine

Demokratski front pokrenuo je danas inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore za 23. avgust tekuće godine, zbog prisustva vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore na proslavi obilježavanja etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske u operaciji „Oluja“ 1995. godine.

DF inicirao vanrednu sjednicu Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

Demokratski front je predlog obrazložio kroz četiri tačke:

''1.Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje odluku Vlade Crne Gore da učestvuje i podrži proslavu godišnjice pogroma i etničkog čišćenja nedužnog srpskog naroda, civila, žena, djece, staraca iz nekadašnje Republike Srpke Krajine, od strane hrvatskih vojnih snaga u operaciji „Oluja“;

2.U ovoj najvećoj operaciji etničkog čišćenja civilnog stanovništa od Drugog svjetskog rata, koja je osmišljena, planirana i sprovedena od strane vlasti Hrvatske pod rukovodstvom Franja Tuđmana, o čemu postoje i materijalni dokazi, poznati kao „topnički dnevnici“, ubijeno je ili nestalo više od 2000 a prognano preko 250 000 civila srpske nacionalnosti.

3.Skupština Crne Gore iskazuje poštovanje prema nedužnim civilnim žrtvama u ovoj akciji etničkog čišćenja i poziva Vladu Crne Gore da odmah opozove vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore iz Ambasade u Zagrebu, i javno se izvini svim žrtvama ovoga pogroma.

4.Skupština Crne Gore ostaje privržena promociji mira, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa u regionu, koji ne mogu biti zasnovani na ignorisanju zločina i progona bilo kog naroda već jedino na pomirenju i poštovanju istine'', naveli su iz DF-a.

Inicijativa je dostavljena na potpisivanje svim opozicionim poslanicima, jer je za zakazivanje skupštine neophodno 27 potpisa, a DF, kao što je poznato ima 18 poslanika.

Portal Analitika