Društvo

Opština Plužine bez neizmirenih obaveza

Opština Plužine nema neizmirenih obaveza, a projekte finansira iz sopstvenog budžeta, saopšteno je na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom 4. avgusta, Dana opštine.
Foto: privredniportal.me
Foto: privredniportal.me
MinaIzvor

Predsjednik Opštine, Mijuško Bajagić, rekao je da lokalna uprava, kao i prethodnih godina, uradila puno na obezbjeđenju boljih uslova za život stanovništva tog kraja.

On je kazao da su planovi lokalne uprave realni i usklađeni sa mogućnostima i opredjeljenjem da se štedi, i da se sredstva troše namjenski.

„Samo tako bilo je moguće postići da, u uslovima višegodišnje globalne ekonomske krize, Opština nema neizmirenih obaveza i projekte finansira iz sopstvenog budžeta”, istakao je Bajagić.

Lokalna uprava se, kako je naveo, u prethodnom periodu manje bavila političkim temama, a više životnim problemima i zahtjevima lokalnog stanovništva, bez obzira na političku pripadnost, i nalazila je najbolja rješenja za osnovna životna pitanja.

“Nemamo potrebnu podršku Vlade, niti odgovoran odnos državnih institucija i preduzeća čiji je većinski vlasnik država. Opština Plužine je jedina opština na sjeveru Crne Gore koja nije korisnik Egalizacionog fonda”, kazao je Bajagić.

Prema njegovim riječima, nije se smjelo dogoditi da opština na sjeveru, kao što su Plužine, i pored deklarativnog zalaganja iz vrha države o neophodnosti ravnomjernog razvoja, ostane bez tih sredstava, „jer realno stanje ukazuje da su nepravedno uskraćena”.

Na sjednici je i ove godine, kao poseban problem koji se decenijama ne rješava, naveden odnos Elektroprivrede (EPCG) prema opštini Plužine, jer je ispunjeno tek 25 odsto obaveza po osnovu ugovora koji je morao biti realizovan do kraja 2014. godine, a odnosi se na ugovoreno po osnovu izgradnje Hidroelektrane Piva i potapanja teritorije tog karaja.

Neizvršene obaveze se, kako je naveo Bajagić, uglavnom odnose na izgradnju infrastrukturnih objekata u izmještenom opštinskom centru, a njihovo neizvršavanje ograničava i usporava razvoj tog kraja.

“Jedino izgradnjom preostalih infrastrukturnih objekata, prije svega saobraćajnice i kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, stvoriće se uslovi za dugoročni planski razvoj”, istakao je Bajagić.

On je kazao da je Opština proteklih godina, u granicama svoje nadležnosti, pokušavala da obezbijedi povoljnosti za ulaganja, ali bez rezultata.

“Podsticajne mjere koje opštine mogu da daju nijesu dovoljne da bi se privukli investitori. Jedino država treba posebnim povoljnostima da dovede investitore i održivim korišćenjem prirodnih resursa obezbijedi ulaganja i razvoj za sjever Crne Gore”, poručio je Bajagić.

Govoreći o tome šta je urađeno u Plužinama, on je kazao da je završena rekonstrukcija dijela glavnog vodovoda u ulici Lazara Sočice, uređeni su prilazi stambenim zgradama u naselju i saobraćajnice, asfaltiran put Borikovača - Brštanovica dug 3,7 kilometara, rekonstruisan sportski teren i tribina igrališta za male sportove i saniran Spomen dom u selu Borkovići.

Bajagić je jkazao da je u završnoj fazi i rekonstrukcija zgrade Ministarstva odbrane, koju će koristiti opštinske služe, prije svega služba zaštite.

Uskoro će, kako je naveo, biti raspisan tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju led rasvjete u naselju, a dogovoreno je i dovođenje optičkog kabla na područje opštine.

Bajagić je kazao da je prioritetno opredjeljenje lokalne uprave i ove godine bilo stvaranje povoljnijih uslova za razvoj stočarstva i poljoprivrede asfaltiranjem lokalnih puteva i približavanjem sela gradu, kao i redovnim održavanjem prohodnosti do sela u zimskom periodu.

I ove godine je, kako je naveo, Opština oslobodila stanovnike seoskog području plaćanja poreza za zemljište, stanove, poljoprivredne i pomoćne objekte.

”Radi povećanja proizvodnje tradicionalnih mliječnih proizvoda, Skupština je odlučila da novčano podrži preradu mlijeka na poljoprivrednom gazdinstvu, a nastavljeno je i sa učešćem u postavljanju solarnih panela za domaćinstva koja iseljavaju na katune, kao i poboljšanjem vodosnabdijevanja na seoskom području”, rekao je Bajagić.

On je istakao da poseban značaj daju razvoju turizma i afirmaciji prirodnih i ljudskih resursa, i podsjetio da su naknade za novorođeno dijete udvostručene na seoskom području, i da se daju sredstva nezaposlenim porodiljama stalno nastanjenim u opštini, do dvije godine starosti djeteta.

Bajagić je dodao da su tokom prethodne godine stipendirani najbolji studenti, nagrađivani najbolji učenici u osnovnim i srednjoj školi, opredjeljivana su sredstva za prevoz učenika i nastavnog osoblja, kupovane knjige za prvake, a visokoškolcima je iz budžeta omogućeno obavljanje pripravničkog staža.

Portal Analitika