Svijet

Korekcija granica vjetar u leđa RS i "Velikoj Albaniji"

Američki analitičar Danijel Server navodi da je "korekcija granica", odnosno eufemizam za "razmjenu teritorija", loša ideja, i za to navodi više razloga, a prije svega taj – da bi to dalo vjetar u leđa zagovornicima samostalnosti Republike Srpske i "Velike Albanije". Server navodi da bi razmjena dala vjetar u leđa onim kosovskim Albancima koji žele ujedinjene sa Albanijom.
Korekcija granica vjetar u leđa RS i "Velikoj Albaniji"
RTSIzvor

"To bi išlo u prilog i Albancima u Makedoniji, koji bi takođe željeli 'Veliku Albaniju', što bi destabilizovalo Makedoniju", napisao je Server u autorskom tekstu za portal Peacefare.net, a povodom izjave kosovskog predsjednika Hašima Tačija da je spreman da razgovara o "korekciji granica".

Dalje navodi da je jedan od razloga i to što bi Republika Srpska, koju većinski naseljavaju Srbi i zauzima 49 odsto teritorije BiH, mogla da proglasi nezavisnost i da iznese zahtjev za ujedinjenje sa Srbijom, a u tom slučaju bi mogao da se dogodi i recipročan potez bosanskih Hrvata.

"Rusi bi presedan korekcije granica iskoristili u – Južnoj Osetiji i Abhaziji u Gruziji, Transnistriji u Moldaviji, kao i Donbasu u Ukrajini. Zato bi Rusima mogla i da se svidi ideja o učlanjenju Kosova u UN, što bi bila pirova pobjeda ukoliko se Kosovo uključi u ideju stvaranja 'Velike Albanije' ili ako Kina odluči da uloži veto na članstvo Kosova", rekao je Server.

Ukazuje i da većina kosovskih Srba, a još važnije, srpski manastiri i drugi vjerski objekti nisu na sjeveru Kosova.

Ljudi i objekti koji se nalaze južno od rijeke Ibar bili bi, kaže, u opasnosti, i kratkoročno i dugoročno, ukoliko dođe do razmjene teritorija.

Nada se, zbog svega, da će se dogovor o toj "lošoj ideji" veoma teško postići.

"Srbija ima dobre bezbjednosne razloge da ne dâ teritoriju na jugu svog centralnog dijela jer se on nalazi na glavnom putu ka moru. Srpska pravoslavna crkva bi bila najveći gubitnik ako dođe do 'korekcije'. Takođe, Kosovo ima dobre razloge da ne prenagljuje u zahtjevu za korekcijom granica koje će teško ostati mirne", rekao je Server.

Portal Analitika