Kultura

Majmun je sjeo u tenak

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najmršavije naslove iz svijeta filma, muzike i televizije izdaja Nikola Tomić, basista i vokal benda Mikrokozma.
Majmun je sjeo u tenak
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM

„Život je lijep“, Roberto Benini. Prisjetimo se 1999. godine, kako je preskakao preko holivudskih glava, da bi došao do pozornice, gdje mu je uručen Oskar za najboljeg glumca.

I dođem do filma, odgledam jednom, zaspim i naredno jutro ponovo. I tako, svaki put  kad se prikazuje na televiziji. Gledam film i vidim Hitlera i Musolinija obrnute naglavačke. Ideje Trećeg rajha razdrobljene na komade sitnim koracima, našeg dragog komšije. A ljubav, kao revolucija, ali ona prava. Gdje je rezultat, ako naučim da volim, pobjeda. I na kraju tenk, sa dobrim vozačima. Te četres pete. Biće kasnije da su ti vozači pošli u penziju i onda je „majmun sjeo u tenak“.

02-benini

A film, kao moćan medij, daje nam kroz vrijeme Čarlija Čaplina, Vudija Alena, Beninija, naše Emira Kusturicu i Živka Nikolića - da nas nasmiju i nadahnu.

TV

U kući je televizor često upaljen i kad ga ne gledamo. Jeste da je izgubio specijalni tretman pri raspremanju stana. Nekad, kad bi se krečila kuća, glavna stvar koja je morala da se bezbjedno evakuiše, bio je televizor. ,,Pazi ekran“.

03-dragan

Odgledam neke emisije društveno-političkog karaktera, kao da se informišem, iako uvijek dobijem tačniju informaciju iz davno napisanih knjiga. Prelistam kanale, ako naletim na neki film koji me zainteresuje.

I da, „Moj rođak sa sela“, to je serija koju sam pratio. Suštinski, ozbiljna priča, razblažena humorom genijalnog Dragana Jovanovića. Bez histerične radnje i stroboskop smenjivanja kadrova. Na koncu, sa jasnom porukom, pođimo na selo. Priča vrlo ljudskog karaktera. Baš za preporuku.

04-time

MUZIKA

Što tehnologija više napreduje i utiče na muziku, sve me više privlače stariji snimci. Kao i ova priča sa organskom hranom. Prosto, volim da čujem jasno tu sponu između prstiju i instrumenata.

Redovno odslušam nove pjesme domaćih izvođača. Mislim, naravno, na Jugoslaviju. Nego, problem je što većina sluša muziku na kršine od uređaja. Osim nekih izuzetaka. Najzgodnije, poći na koncert po sopstvenom izboru. A lijepo je biti okružen i nepoznatim ljudima, to je neki znak da možemo živjeti zajedno.

A što od muzike ne bi trebalo zaobić? Prve albume grupa Time, Azra i Šarlo Akrobata. O muzici što vele; moga' bi do ujutro, nego, kako sam muzičar, bolje je više da sviram nego da pričam.

05-nikola-tomic

ZAOBIĐI

FILM

Filmski žanr, horor. Nikad nijesam razumio zašto se prave takvi filmovi.

TV

Kratke informativne emisije koje se emituju sto puta na dan. Reklame, po mogućnosti.

MUZIKA

Ona koja izaziva mučninu u stomaku. Prosto nije zdravo.

 

FOTO: Dalibor Ševaljević / pinterest.com / imdb.com / therocktologist.com

 

Portal Analitika