Kultura

Najblistavije filmske scene u kojima je ulogu odigralo pivo

Možda uopšte ne volite pivo (jeretici!), ali obećavamo, poslije ove liste biće vam jasnije koliko naizgled banalna režiserska odluka o korišćenju određenog pića u sceni može da bude važna.
Najblistavije filmske scene u kojima je ulogu odigralo pivo
Objektiv/PobjedaIzvor

Pravim pivopijama nije potreban međunarodni praznik da bi se „razguzili“ od omiljenog pića, ali sigurno im ne škodi što je 4. avgust proglašen za dan u godini kada se cijela planeta klanja božjem nektaru. Njima će se bez sumnje najviše dopasti naša pivska lista. No, to ne znači da ovi redovi neće biti zanimljivi i onima koji radije konzumiraju druge vrste (bez)alkoholnih pića. Kao što ćete vidjeti, od zilion filmskih scena u kojima neko, negdje, sa nekim ispija kriglu za doručak, ručak ili večeru, izabrali smo one u kojima pivo ima opasno dobru simboliku.

02-shawshank

Molimo vas: upalite pjesmu „Philosopher's Beer Drinking Song“ Montija Pajtona, zavalite se u najbližu fotelju i naspite sebi makar jednu čašu. Ma koliko možda ne voljeli pivo (jeretici!), obećavamo, poslije naše listalice biće vam jasnije koliko ta, naizgled banalna režiserska odluka o upotrebi određenog pića u sceni, može da bude važna.

Boemsko jutro

Deset je ujutro. Sunčevi zraci miluju lica zatvorenika na krovu Šošenka dok ispijaju „ledeno hladno, boemsko pivo“. Endi (Tim Robins) ne pije svoje, iako je rizikovao tražeći stražaru da svima obezbijedi po tri ledena. Ipak, smješka se. Zna da su se ostali zatvorenici, makar na tren, uživajući u ukusu piva, osjetili kao slobodni ljudi. I shvatili su da Endi nije autsajder, već njihov saveznik. Ovo je samo jedna od genijalnih scena koje su učinile „The Shawshank Redemption“ (Frenk Darabont, 1994) filmom za nezaborav.

Ukus slobode

U Tarantinovom ostvarenju „Django Unchained“ (2012) motiv piva takođe predstavlja simbolično sklapanje saveza i prvi dodir sa slobodom. Nakon što je natočio dvije krigle, Kristof Valc priča Džejmiju Foksu o planovima. Dok govori, bivši rob polako ispija pivo i zastaje na sekundu, kao da ne može da vjeruje sopstvenim nepcima. Dakle, takvog je ukusa sloboda...

Ljudi i predmeti

- Stvari koje posjeduješ na kraju završe posjedujući tebe – kaže Bred Pit nesigurnom Edvardu Nortonu, ispijajući pivo u kultnoj sceni iz filma „Fight Club“ (Dejvid Finčer, 1999). Pravo zboriš, Tajlere Durdene!

Ljupki Ginis

Kolin Fert je bog otac – da se razumijemo. No, nema uloge u kojoj je tako kul kao u ostvarenju „Kingsman: The Secret Service“ (Metju Von, 2014). Budući da mu nevaspitani momci ne daju da popije „ljupku pintu Ginisa na miru“, Hari je primoran da ih nauči da „maniri čine čovjeka“. Kultna lekcija počinje udarcem kišobrana koji šalje punu kriglu piva pravo u praznu bolandžu jednog od bukača!

Iskuliraj, brate

Ne postoji bromazepam ili njemu slična pilulica koja može da djeluje toliko opuštajuće, bilo da ste u daći ili nedaći, kao čuvena rečenica iz kultnog „Kengura“ (Radivoje Andrić, 2004).

- Iskuliraj brate, popij pivo - govori Hibrid (Miodrag Fišeković), kao da će taj momenat kuliraže da obriše sve probleme u koje se Braca (Sergej Trifunović) uvalio. I drugar ga gleda kao da mu vjeruje, a u tom momentu vjerujemo mu i mi. Vjerujemo u taj trenutak pauze od svijeta, u kome možemo da popijemo pivo i osjetimo se kao kornjače na Galapagosu.

Tuđa nesreća

Znate da nije lijepo smijati se tuđoj nesreći? Znate sigurno, ako ste gledali film „Mrtav ladan“ (Miodrag Milinković, 2002). Može da vam se se desi da sjedite opušteno na gajbi piva, okruženi sa još gajbi, a onda da vam se pojavi karma u liku Nenada Jezdića. I dok ga gledate kako nonšalantno zubima otvara „zidara“, znate da vam se ono što slijedi neće svidjeti...

Vjesnik anarhije

Jedna od najsimpatičnijih scena iz „Titanika“ (Džejms Kameron, 1997) vodi nas u potpalublje, gdje Rouz (Kejt Vinslet) odlazi sa Džekom (Leonardo Dikaprio) nakon tragično uštogljene zabave u višoj klasi. Rouz ispija pivo naiskap, praćena Džekovim zblanutim pogledom. Da – ponekad samo jedna čaša pića može da postane vjesnik anarhije.

Gremlinska posla

Kad smo već kod anarhije: jedna od najboljih pivskih scena dio je kultnog ostvarenja „Gremlins“ (Džo Dante, 1984). Gremlinska banda ludo se provela kačeći se za ventilatore i lomeći sve oko sebe. Kad bi svako od nas mogao da izduši ovako bez plaćanja danka – makar jednom u životu!

Đavo kod Bena

S druge strane, nikad u životu ne bismo poželjeli iskustvo nesrećne ekipe koja je pošla sa Denisom Hoperom na pivo kod Bena. Ovaj uznemirujući segmenat jedan je od mnogih koji tjeraju u štrajk sve dlake na tijelu u remek-djelu „Blue Velvet“ (Dejvid Linč, 1986). Ako postoji neko ko je stvoren da glumi đavola, to je briljantni Hoper. No, da ne griješimo dušu – u đavoljoj koži odlično je izgledao i Srđan Todorović u „Mi nismo anđeli“ (1992). Čik pogodite koje je piće pio u kultnom filmu Srđana Dragojevića...

Magareće uši

U Diznijevom crtaću „Pinokio“ (1940) najčuveniji drveni dječak pije pivo sa nevaljalim drugovima koji odjednom dobijaju magareće uši i noge. Pinokio misli da halucinira i brzo sklanja čašu od sebe, ali broj magaradi u sobi nastavlja da raste – što ne moramo da shvatimo samo bukvalno, već i kao alegoriju za pretjerivanje u piću.

03-kingsman

Ona njihova

Ako vam na pomen bumeranga prvo padne na pamet film Dragana Marinkovića (2001), sigurni smo da mnoge dijaloge znate napamet. Kada se najveći dio radnje odvija u kafani, teško je izdvojiti samo jednu scenu. Ipak, jedan od najboljih je momenat kada nesrećni mladoženja Miki (Nebojša Glogovac) dolazi u kafanu da prežali tek preminulu mladu. Njoj za dušu Bobi (Lazar Ristovski) sipa „onu njihovu“ – pivo u krigli u obliku metka, prema slobodnoj procjeni, zapremine od litar.

Beskonačna zaliha

U filmu „Leningrad Cowboys Go America“ (Aki Kaurismaki, 1989) članovi fiktivnog ruskog benda putuju u SAD. Njihov menadžer, vječito pijani Vladimir, nekako niko ne zna kako, uvijek ima beskonačnu zalihu piva. U jednoj od najjačih scena, kada se otvore zadnja vrata automobila, prazne limenke piva ispadaju napolje - nekoliko minuta. Ako nijeste pogledali ovaj masterpis crnog humora, brzo se ispravite. I obratite pažnju na svaki detalj, da ne propustite kameo Džima Džarmuša!

Vožnja kolica

Pa recite da sve ove godine zaista nijesu najbolje kad uspijete da sačuvate ludaka u sebi! Možda Žika (Gidra Bojanić) i Milan (Milan Todorović) u „Ludim godinama“ (Zoran Čalić, 1977) prolaze kroz egzistencijalne krize, ali priznajte - imali sedam ili 77 godina, oduvijek ste bili ljubomorni na njihovu vožnju kolica sa pivom!

Čarobna krigla

Ako nijeste poželjeli da imate magičnu kriglu iz koje Tor pije u gostima kod doktora Strejndža u filmu „Avengers: Infinity War“ (Entoni i Džo Ruso, 2018), onda stvarno nijeste ni „pi“ od pivopije.

Barska tuča

„The World's End“ (Edgar Rajt, 2013) je kljakav film, ali ima nezaboravnu scenu barske tuče sa zombijima. Sajmon Peg priključuje se srči do koljena tek nakon što nabrzaka završi pivo, sa izrazom lica tipa koji ne može da vjeruje da mu uzimaju merak. E, tako se čuva obraz đedovima!

Poludjeli milijarder

S druge strane okeana Doni (Džona Hil) apsolutno gubi vjeru u Džordana Belforta (Leonardo Dikaprio). Gleda ga kao da je poludio samo zato što pije bezalkoholno pivo! Martin Skorseze iskoristio je scenu iz filma „The Wolf of Wall Street“ (2013) da pokaže kako besprizorni milijarder stvarno pokušava da se promijeni i koliko je to nemoguće. Nije Džona lud...

04-kengur

Vukodlak na kasi

Pivo zauzima posebno mjesto u „coming of age“ filmovima. Dolazak do njega je neka vrsta obreda, način na koji tinejdžeri ulaze u svijet odraslih. Jednu od čuvenih varijacija na ovu temu vidjeli smo u trešastom filmu „Teen Wolf“ (Rod Danijel, 1985) sa Majklom Džej Foksom. Prodavac odbija mladića, ali kada njegove oči postanu užareno crvene, ne ostaje mu ništa osim da preda burence!

Propala žurka

Nažalost, ekipa iz tinejdž klasika „Dazed and Confused“ (Ričard Linklejter, 1993) nije bila te sreće. Dostavljač piva poranio je na dogovorenu adresu, stigavši prije nego što su roditelji tinejdžera-domaćina nesuđene žurke napustili kuću. Prije nego što je ljuti tata išta rekao, već smo znali - neće oni niđe.

Za šaku dolara

- Kako možeš da budeš sa nekim ko te prodao za 50 dolara i paket piva? – vrišti Vilijam (Patrik Fjudžit) na naivnu Peni Lejn (Kejt Hadson) u jednoj od rijetkih ozbiljnih scena iz sjajne komedije „Almost Famous“ (Kameron Krou, 2000). No, Peni ne bi bila Peni kada ne bi, uprkos suzama u očima, razmekšala atmosferu odgovarajući poluprkosnim pitanjem: „Koje marke je bilo to pivo?“

Šomijev osmijeh

I za kraj, kraj 19. vijeka, zora sedme umjetnosti i „Old Man Drinking a Glass of Beer“ (Džordž Albert Smit, 1897). Ostvarenje od jednog kadra, u trajanju od 40 sekundi, prikazuje britanskog komičara Toma Grina kako pije pivo, cereka se i pravi pripite grimase. Ako ga nijeste gledali, sjetite se samo Šomijevog osmijeha dok sjedi za šankom trenutne „rezidencije“ – i imaćete Grina pred očima.

M. IVANOVIĆ

S. VIŠNJIĆ

 

FOTO: quora.com / youtube.com

Portal Analitika