Politika

Janjić: Vučić da bude veoma oprezan sa Srbima iz Crne Gore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić moraće da bude vrlo oprezan i ne dozvoli zloupotrebu srpstva, Srbije i njega kao predsjednika od takozvanih srpskih partija u Crnoj Gori - rekao je za Pobjedu politički analitičar Dušan Janjić, komentarišući najavljeni sastanak predstavnika srpskih partija u Crnoj Gori sa predsjednikom Srbije, koji će se održati u nedjelju u Beogradu.
Janjić: Vučić da bude veoma oprezan sa Srbima iz Crne Gore
PobjedaIzvor

Janjić kaže da neki od predstavnika srpskih partija imaju pitanja srpskog nacionalnog identiteta u prvom planu, dok drugi, deklarišući se kao prosrpske partije, predstavljaju politiku protiv Đukanovića. - Taj dio, po mom mišljenju Vučiću ne treba. Možda mu je nekad trebalo, ne znam zašto, ali danas sigurno ne. I mislim da on kao predsjednik, neće dozvoliti zloupotrebu srpstva, Srbije i njega kao prvog čovjeka države - rekao je Janjić. Dodaje da se može očekivati, da Vučić preuzme ulogu medijatora u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kako bi se osigurao položaj srpskih partija u Crnoj Gori.

- Ne bi me iznenadilo da se aktivira u nekoj vrsti medijacije, političkog dogovora sa Đukanovićm. Zakonodavstvo je jedna stvar, parlament je druga stvar i pretpostavljam da Vučić tu ne bi zagovarao nove tenzije, previše ih je, i zato bi se moglo desiti da ovi razgovori budu prilika za obnovu komunikacije sa DPS, odnosno sa Đukanovićem, ističe Janjić, ali dodaje da Vučić ne može rješavati probleme prosrpske opozicije u Crnoj Gori. - Možda je njima lakše da neke garancije daju preko Vučića i da onda uđu u neku komunikaciju sa vlašću, ali to se mora riješiti u institucijama Crne Gore, na izborima, u parlamentu - navodi Janjić.

On je kazao i da strategija Srbije kad je u pitanju odnos prema Srbima u regionu, podrazumijeva saradnju sa onim stankama, grupama, udruženjima koje sebe definišu kao pripadnike srpske zajednice. U Crnoj Gori je međutim, kaže Janjić, situacija specifična, jer se ne radi o srpskoj naciji koja živi u Crnoj Gori, već o „autentično crnogorskim građanima srpske indentifikacije“.

- Za ovo prvo, ne može da se kaže ništa protiv toga. Razgovori o srpskom jeziku, identitetu, ekavici, ćirilici i ostalom su na mjestu. Ali ako je u pitanju manipulacija da oni koji imaju neriješen problem da li su „Srbo-Crnogorci ili Crnogorci srpskog porijekla“, i to politički pretvaraju u širenje fronta u borbi za vlast među Crnogorcima, to je nešto o čemu Vučić ozbiljno mora da razmišlja. Beograd ne bi smio da dozvoli da bude dublje uvučen u crnogorske političke borbe - ocijenio je Janjić.

On ne isključuje ni jedan scenario, i navodi da je moguće da će tema razgovora biti i identitetska pitanja. - Ali, ako se planira zloupotreba tih pitanja, biće to kratkoga daha i govoriće o nemoći da se izađe iz sadašnje paralize zbog neučestvovanja u institucijama i pokušajima da se ta parališuća situacija prevlada uz pomoć Vučića - zaključio je Janjić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u nedjelju sastati u Beogradu sa predstavnicima svih srpskih političkih partija iz Crne Gore.

Prema saznanjima Pobjede, od srpskog predsjednika pozive su dobili Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Demokratska narodna partija Milana Kneževića, Prava Crna Gora Marka Milačića, Srpski nacionalni savjet Momčila Vuksanovića, predstavnici Matice srpske, kao i predstavnici Srpske kuće.

Sa Vučićem će se razgovarati o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i o položaju i imovini Srpske pravoslavne crkve. Iz Kneževićevog DNP-a Pobjedi je potvrđeno da će lider te stranke prisustvovati sastanku sa Vučićem.

- S obzirom na to da su odlukom Višeg suda predsjedniku DNP-a vraćene putne isprave i omogućeno da napušta teritoriju Crne Gore uz obavezno petnaestodnevno javljanje u Centar bezbjednosti, sastanku će u ime DNP-a prisustvovati Milan Knežević, kao i Predrag Bulatović i Vladisav Bojović, saopšteno je iz DNP-a. 

Portal Analitika