Svijet

SAD: Senatori predložili uvođenje najjačih sankcija protiv Rusije

Grupa američkih senatora podnijela je nacrt zakona koji podrazumijeva dodatno osnaživanje sankcija Rusiji, saopštili su predstavnici Demokratske i Republikanske stranke.
SAD: Senatori predložili uvođenje najjačih sankcija protiv Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, njihov prijedlog je da se uvedu nove, ograničavajuće mjere, koje se prije svega odnose na ruski državni dug.

- Aktuelni režim sankcija nije obuzdao Rusiju kad je riječ o miješanju u izbore. Naš cilj je da se promijeni status quo, kao i da se uvedu najjače sankcije do sada, koje bi direktno bile usmjerene protiv Putinove Rusije - rekao je senator iz Republikanske partije Lindsay Graham.

Osim toga, sankcije bi bile uvedene i protiv još nekih ruskih političara i biznismena. U prijedlogu zakona navodi se i da će biti formiran Nacionalni centar za borbu protiv "ruske dezinformacije" kao odgovor na "hibridne prijetnje", ali biće ograničene i investicije u energetske projekte od ruskih državnih kompanija.

Po njegovim riječima, te sankcije bi bile najjače koje su uvedene protiv Rusije.

Dodao je i da bi restrikcije ostale na snazi sve dok Rusija ne obustavi cyber napade na SAD i ne promijeni svoju politiku u Ukrajini i Siriji.

- Direktnu odgovornost za to snosi predsjednik Vladimir Putin- zaključio je Graham.

 

Portal Analitika