Društvo

Popović: Ako specijalizanti prestanu da dežuraju sistem će propasti za desetak dana

U nastavku polemike između doktorice Vanje Popović i ministra zdravlja Kenana Hrapovića doktorka Popović izjavila je da će, ako specijalizanti prestanu da dežuraju, "sistem propasti za manje od 10 dana".
Popović: Ako specijalizanti prestanu da dežuraju sistem će propasti za desetak dana
Izvor

Polemika je otvorena jutros nakon objavljivanja informacije da Klinički centar Crne Gore ubuduće neće plaćati dežurstva, prekovremeni i dopunski rad specijalizantima koji su u tu ustanovu došli na obuku iz drugih zdravstvenih ustanova što je izazvalo brojne reakcije i negodovanje, među kojima i doktorice Popović.

Odgovor doktorice Popović na reagovanje ministra Hrapovića prenosimo u cjelosti.

"Mislim da portali nijesu mjesto gdje se ovakve rasprave vode. Zahvaljujem se svima što ste moje obraćanje prenijeli i na taj način pokrenuli jako važno pitanje.

Gospodine ministre, kao što sam i mislila uopšte nijeste upoznati sa tim kako stvari izgledaju na terenu stoga dajete ovakve izjave. U medicini teorija(zakon) i praksa nikad nijesu jedno. Problem je što ljekara nema dovoljno i ne mogu se pokriti sve ambulante i dežurstva pa je neophodno da specijalizanti rade sa faksimilom svojih mentora koji su im na raspolaganju za bilo koju nedoumicu. Ovakva praksa je svuda u svijetu. Zašto to nije regulisano zakonom je pitanje pravnika, a ne ljekara, pa Vas pozivam da se ovim pozabavite. Ali vjerujte mi da ako specijalizanti prestanu da dežuraju sistem će propasti za manje od 10 dana.

Ovim ću svoje obraćanje završiti jer smatram da treba da se nastavi na nekom ozbilnijem nivou i na to Vas ovim putem pozivam. Drago mi je da sam uspjela da pokrenem raspravu na ovu temu i nadam se da ćete sa svojim kolegama riješiti ovaj problem".

Portal Analitika