Svijet

Osvojio najprestižniju nagradu iz matematike, ali mu je ona ekspresno ukradena

Fildsova medalja koju je osvojio profesor Kembridža, Košer Birkar, nestala je svega pola sata nakon što mu je dodijeljena u Rio de Žaneiru, u Brazilu. Ova medalja je najprestižnije priznanje u svijetu matematike i tretira se kao Nobelova nagrada za tu oblast.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
The GuardianIzvor

Birkar dijeli ovo priznanje sa još tri pobjednika – njima su Fildsove medalje dodijeljene juče na Međunarodnom kongresu matematike, održanom u Riocentru, u zapadnom dijelu Rija.

Ali, za svega 30-tak minuta, nagrada je ukradena. Birkar, koji je rođen u Iranu a prije dvije decenije izbjegao u Veliku Britaniju, ostavio je medalju u aktovki na stolu, kao i mobilni telefon i novčanik, u paviljonu u kojem je bio smješten tokom kongresa.

Obezbjeđenje je kasnije pronašlo aktovku ispod klupe, ali bez medalje. Brazilski mediji su prenijeli da je lopov već identifikovan zahvaljujući snimku s bezbjednosnih kamera.

“Organizacioni komitet Međunarodnog kongresa matematike duboko žali zbog nestanka aktovke matematičara Košera Birkara, u kojem se nalazila Fildsova medalja koju je primio na jutrošnjoj ceremoniji. Snimci sa mjesta događaja se analiziraju. Organizacioni komitet sarađuje sa lokalnom policijom”, navodi se u saopštenju organizatora događaja koje prenosi “Gardijan”.

Međutim, krađa medalje nije bio jedini problem na kongresu. U subotu uveče izbio je požar u paviljonu u kojem se održavao događaj, kad je lampion pao na njega. Vatra je zahvatila čitav krov paviljona, ljudi su morali da se evakuišu i premjeste u drugi paviljon.

Fildsova medalja, nazvana po kanadskom matematičaru Džonu Fildsu, prvi put je dodijeljena 1936. Od tada se ovo priznaje uručuje dvojici, trojici ili četvorici matematičara mlađih od 40 godini na svake četiri godine. Tu je i novčana nagrada koja 15.000 kanadskih dolara.

Portal Analitika