Svijet

Smrtna kazna legalna u 56 država

Smrtna kazna je legalna u 56 država, a jedina evropska zemlja koja sprovodi tu kaznu je Bjelorusija, navodi se u izvještaju Svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.
Smrtna kazna legalna u 56 država
balkans.aljazeera.netIzvor

Prema izvještaju te organizacije izricanje smrtne kazne moguće je i u entitetu Bosne i Hercegovine (BiH), Republici Srpskoj, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

“Život čovjeka je bespogovoran. Smrtna kazna može se propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenih djela”, propisano je entitetskim Ustavom.

 

Zemlje regije, kako se navodi u izvještaju, ukinule su smrtnu kaznu u periodu od 1989. do 2007. godine.

 

“U evropskim zemljama ta praksa je ukinuta, izuzev Bjelorusije, gdje je prošle godine pogubljeno dvoje ljudi. U toj državi od 1990. godine pogubljeno je više od 200 ljudi”, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala.

 

U nekim državama u svijetu smrtna kazna je i dalje redovna praksa.

 

Kina i dalje najviše kažnjava smrću. Ta država nikada nije objavila podatke o broju smrtnih presuda i egzekucija.

 

Prema dostupnim informacijama, u Kini se svake godine izvrše hiljade egzekucija.

 

Više od polovine, odnosno 51 odsto smrtnih kazni, ako se izuzmu podaci iz Kine, izvršeno je u Iranu, koji je zajedno sa Saudijskom Arabijom, Irakom i Pakistanom zadužen za 84 odsto svih smrtnih kazni.

 

"Bahrein, Jordan, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati nastavili su da izvršavaju smrtne kazne u prošloj godini”, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala.

 

Ta organizacija nije zabilježila izvršenje tih kazni u Bocvani, Indoneziji, Nigeriji, Sudanu i Tajvanu.

Portal Analitika