Crna hronika

Mandiću i Kneževiću vraćaju pasoše

Viši sud u Podgorici ukinuo je mjeru kojom se liderima Demokratskog fronta, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, optuženima za pokušuj terorizma u Crnoj Gori na izborni dan 2016. godine, privremeno oduzimaju građanski pasoši, saznaje Pobjeda.
Mandiću i Kneževiću vraćaju pasoše
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, po prijedlogu Specijalnog tužilaštva, sud je liderima DF-a odredio mjeru nadzora kojom je predviđeno obavezno javljanje policiji i to svakog drugog ponedjeljka.

Kako je Pobjedi saopšteno, mjera oduzimanje pasoša je ukinuta s obzirom da je putnim ispravama Mandića i Kneževića istekao rok važenja, a na što je na suđenju za pokušaj terorizma ukazao njihov branilac, advokat Dušan Radosavljević.

Radosavljević je tada ukazao da bi bilo besmisleno kada bi sud usvojio njegov prijedlog o ukidanju mjere jer su građanski pasoši Mandića i Kneževića istekli.

Međutim, Radosavljević je tada istakao da, osim tehničkih uslova, postoje važniji razlozi zbog kojih bi ova mjera trebala da se ukine, a to je prije svega činjenica da je njegov branjenik Knežević samim donošenjem ove mjere spriječen da obavlja posao poslanika.

Takođe, Radosavljević je istakao da je odlukom sudskog vijeća Knežević zajedno sa Andrijom Mandićem udaljen iz sudnice do kraja dokaznog postupka, što na nedvosmislen način ukazuje da on u narednom periodu nije obavezan da dolazi na suđenja.

- Osnova donošenja ovih mjera su opasnosti da će se moj branjenik sakriti i pobjeći, a poznato je da je moj branjenik u jednom drugom političkom postupku pravosnažno bio osuđen za jedno krivično djelo i da se odazvao na izdržavanje kazne zatvora koju je i odležao. To upravo ukazuje na njegov stav da nema ideju da pobjegne i da se sakrije. Smatram da ova mjera treba suštinski da se ukine iako njegova putna isprava nije važeća – kazao je prošle nedjelje advokat Radosavljević u sudnici Višeg suda.

Podsjećamo da je Viši sud početkom marta privremeno oduzeo pasoše liderima DF-a na prijedlog SDT-a, koje se na takav korak odlučilo nakon što je Andrija Mandić u noći između 1. i 2. marta ilegalno napustio crnogorsku granicu.

Mandića je zadržala policija Srbije u Prijepolju nakon što je sa nekoliko ljudi prešao državnu granicu. U međuvremenu se vratio u Crnu Goru, a o odlasku preko granice dao je različita objašnjenja.

Kneževiću i Mandiću su devet mjeseci ranije, odnosno 7. jula 2017. godine oduzeti diplomatski pasoši. Specijalno državno tužilaštvo je tada, umjesto pritvora, tražilo od Višeg suda u Podgorici oduzimanje putnih isprava dvojici lidera.

Portal Analitika