Politika

Momir Sojski

Vreli ljetnji dani u Beogradu odmrznuli su, osim zaboravljene zimnice, i Momira Bulatovića, nekadašnjeg predsjednika Crne Gore i Miloševićevog premijera SRJ. 
Momir Sojski
Draško ĐURANOVIĆ
Draško ĐURANOVIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Onako odleđen, zabrinut je za Crnu Goru. Tamo je, duma Momir u ekskluzivi za Blic, ,,pocijepana konstitutivna duša naroda“, podijelili se, kaže, Srbi na Srbe i Crnogorce, pa sad u Crnoj Gori Bošnjaci i Albanci ,,kolo vode“, ,,učestvuju u upravljanju državom“ i, zamislite, ,,imaju višak prava“.

Ali, Momir nije baš pravi fašista, pa blagougodno kaže da ne zamjera bogzna šta Bošnjacima i Albancima. Zapalo ih je, veli, da imaju taj ,,višak prava“.

Zamjera Crnogorcima. Što ne osjećaju da su Srbi. I odmah daje recept za ozdravljenje Crne Gore, pravo rješenje za osvježenje: da se pomire Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori, da svi budu Srbi i da onda sami, jednonacionalno, upravljaju Crnom Gorom.

Nekako je to i normalno, vjeruje negdašnji predsjednik, jer su Crnogorci u stvari Srbi, tačnije - ,,soj srpstva“. Dao je i teoretsku potporu tom stavu, citirajući akademika Matiju Bećkovića koji tvrdi da je - ,,nemoguće da jedna majka rađa dvije nacije“.

Da je Matiju citirao ko drugi, možda bi ova akušersko-sociološka analiza mogla da se proguta kao dobar vic. Ovako, teško će nova etnogeneza zaživjeti u nauci.

Jer, upravo je Momir Bulatović živi dokaz da jedna majka, eto baš Momirova, može da rodi – ne dva brata iz dvije nacije – nego jednog sina koji ima u sebi dvije nacije!

,,Ime mi je crnogorsko, a prezime srpsko“. Tako je, prije dvije decenije, deklamovao predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, pozivajući se na svoju babu Janicu, još jedan autoritet, ravan akademiku Matiji.

Što se, u ovih dvadesetak godina, desilo sa dvonacionalnim Momirom Bulatovićem? Da li mu je ime izblijedilo, a prezime ga preuzelo?

Ili je baš to – Momir Bulatović.

Tvorac tragikomične autobiografske knjige ,,Manje od igre, više od života“. U kojoj nam je lažljivo ,,otkrivao“ kako je on, koji je kao dijete oficira JNA završio osnovnu i srednju školu u Zadru, prvi put vidio more kad je došao – u Bar. Ili: kako je, kao sramežljivi brucoš na Ekonomskom fakultetu, tri dana sramežljivo tražio amfiteatar jer ga bilo stid da koga pita, da ne shvate da je - dođoš.

Sramežljivi brucoš koji evoluira u AB revolucionara. Predsjednik. Crnogorac imenom, prezimenom Srbin. Bijaše to na početku.

Danas je bivši predsjednik. Prima crnogorsku penziju i živi u glavnom gradu, kako reče, svih Crnogoraca koji su Srbi – Beogradu. Kaže da je soj srpstva. Obrnuta evolucija.

Momir Bulatović, tužna crnogorska priča. 

 

Portal Analitika