Region

Državni vrh Hrvatske na komemoraciji Oliveru Dragojeviću

U Splitu je u prisustvu državnog vrha održana komemoracija povodom smrti pjevača Olivera Dragojevića, a odlukom Vlade širom zemlje državne zastave su spuštene na pola koplja.
Državni vrh Hrvatske na komemoraciji Oliveru Dragojeviću
Agencije, TviterIzvor

Komemoraciji u splitskom Hrvatskom narodnom pozorištu, uz članove porodice, brojne kolege i prijatelje, prisustvovali su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i ministri odbrane Damir Krstičević i kulture Nina Obuljen Koržinek.

"Od nedjelje smo svi izgubili nekog svog. Nama muzičarima on je bio svjetionik, putokaz kojim putem krenuti, kako istovremeno biti najveći i najskromniji", rekao je muzički producent Nikša Bratoš.

Od Olivera se na komemoraciji oprostio i autor mnogih Oliverovih kompozicija, pjesnik Jakša Fiamengo, rekavši da se s Oliverom teško rastati.

"Tvoj odlazak nijesmo mogli spriječiti, ali možemo spriječiti da odeš iz našega srca", rekao je Fiamengo.

I pjevač Džiboni prisjetio se nekoliko crtica iz života i druženja s Oliverom, istakavši da je "Oliver najslavniji, najveći".

Komemoracija je počela klapskim izvođenjem pjesme "Moj galebe", a na kraju su okupljeni uz dugi aplauz Oliveru, otpjevali njegovu bezvremensku pjesmu "Vjeruj u ljubav".

Vlada Hrvatske u ponedjeljak je, na inicijativu premijera Andreja Plenkovića donijela odluku da utorak, 31. jul, proglasi Danom nacionalne žalosti.

Po odluci Vlade, na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave zastave su istaknute na pola koplja, a za razliku od Dana žalosti, nijesu otkazane ranije planirane priredbe.

Prvi put se u Hrvatskoj na taj način nekome odaje počast. Oliver je proglašen i počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije.

kom1

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića biće poslijepodne iz crkve sv. Frane preko Rive odakle će katamaranom koji je obezbijedila Vlada Hrvatrske isploviti prema rodnoj Veloj Luci, na ostrvu Korčuli gdje će u srijedu biti i sahranjen.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će dva broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače RTOP-21 Šibenik i RTOP-42 Dubrovnik, učestvovati u ispraćaju Olivera Dragojevića, gdje će od gata sv. Nikole isploviti prema Veloj Luci.

Velikan hrvatske muzike, Oliver Dragojević umro je u nedjelju u 71. godiniu splitskoj bolnici pošto je izgubio bitku s teškom bolesti.

Iza njega su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, kao i brojni koncerti širom svijeta.

Poznat je po hitovima "Galeb i ja", "Oprosti mi, pape", "Molitva za Magdalenu", "Vjeruj u ljubav", "Svirajte noćas za moju dušu", "Nadalina (duet sa Borisom Dvornikom iz 1980)", "Što to bješe ljubav", "Cesarica" i mnogim drugim pjesmama.

Portal Analitika