Politika

Pozitivno mišljenje DRI na finansijske iskaze Radničke partije

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na finansijske iskaze Radničke partije za 2017. godinu.  Finansijskom revizijom je utvrđeno da je godišnji finansijski izvještaj Radničke partije za 2017. godinu u svim bitno materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način, u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.
Pozitivno mišljenje DRI na finansijske iskaze Radničke partije
Izvor

Izuzev stavke troškovi ugovorenih naknada i ostali troškovi, revizijom pravilnosti je utvrđeno da je subjekt revizije finansijske i druge radnje uskladio u svim bitno materijalnim aspektima sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

 

U revizorskom izvještaju koji potpisuje senator DRI Nikola N. Kovačević ističe se da nadležni Kolegijum izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje da subjekt revizije finansiranje troškova izborne kampanje vrši u skladu sa odredbama člana 2 stav 2 i člana 17 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i da Radnička partija za obavljanje poslova koji spadaju u redovne partijske aktivnosti sa izvršiocima zaključuje ugovore o radu, a ne ugovore o djelu.

 

Radničkoj partiji su u 2017. godini iz državnog budžeta opredijeljena sredstva u iznosu od 52.619 eura. Toliko su iznosili planirani prihodi partije za 2017, dok su rashodi planirani u iznosu od 34.550 eura. Partija je u 2017. godini ostvarila prihode i rashode u visini planiranih. Radnička partija prihode iz budžeta Crne Gore ostvaruje po osnovu osvojenog poslaničkog mandata na parlamentarnim izborima održanim 16.10.2016. godine kao članica koalicije „Demokratski front“.

 

Najveće učešće u ukupnim troškovima imaju troškovi službenih putovanja sa 42,38%, ostali troškovi sa 14,36%, troškovi ugovorenih naknada sa 9,50%, te troškovi reprezentacije sa 7,82%.

 

U izvještaju se konstatuje da je Radnička partija po osnovu prenosa sredstava sa redovnog računa na izborni račun koalicije Demokratski front evidentirala troškove u iznosu 2.500 eura. Prenos sredstava je izvršen shodno Odluci predsjednika Partije. Revizijom je utvrđeno da su sredstva uplaćena 7.02.2017. godine, nakon proglašenja konačnih rezultata izbora (29.10.2016. godine), pa se konstatuje da su uplate ovih sredstava izvršene suprotno odredbama člana 2 stav 2 i člana 17 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih

kampanja.

 

Takođe, revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja Radničke partije za 2017. godinu utvrđeno je da je subjekt revizije realizovao preporuke DRI iz prethodne godine.

Portal Analitika