Abiznis

Zakupnina 10 centi po kvadratu na 90 godina plus 0,1 odsto neto dobiti

Vlada Crne Gore objavila je Ugovor o zakupu 271.990 metara kvadratnih zemljišta, za lokaciju skijališta Kolašin 1600, sa zakupcem Konzorcijumom  “Kolašin 1600” koji se sastoji od privrednih društava: “Ski resort Kolašin 1600” doo Kolašin i “Gener 2” shpk, Tirana, Albanija. 
Zakupnina 10 centi po kvadratu na 90 godina plus 0,1 odsto neto dobiti
Portal AnalitikaIzvor

Prema Ugovoru, čije djelove objavljujemo, period trajanja zakupa je 90 godina. Zakupnina se sastoji od fiksne zakupnine i varijabilne zakupnine.

“Fiksna zakupnina je 0,10 eura (deset euro centi) po kvadratnom metru. Varijabilna zakupnina je 0,10 % od neto stvarne dobiti. I fiksna i varijabilna zakupnina obračunavaju se na godišnjem nivou”, piše u Ugovoru, i dodaje da će zakupnina će biti plaćena unaprijed za 10 godina.

Sastavni dio Ugovora čini i Investicioni program koji je zakupac dostavio uz ponudu i u skladu sa kojim treba da izgradi turistički kompleks na označenoj Lokaciji.

Obaveza Zakupca je da u roku od četiri godine od dana početka radova investira iznos od 12.800.000 eura po sledećoj dinamici: 1.479.240 eura u prvoj investicionoj godini; 3.220.710 eura u drugoj investicionoj godini; 2.492.000 eura u trećoj investicionoj godini i 5.608.050 eura u četvrtoj investicionoj godini.

skijalisteUgovorom je predviđeno da izgradnja svih objekata mora biti u skladu sa detaljnom razradom i primjenljivim zakonima.

Ugovorom je predviđena kontrola sprovođenja investicije i ugovornih obaveza Zakupca od strane Zakupodavca u toku trajanja čitavog investicionog perioda, koju će vršiti Kontrolor, a koga određuje Vlada uz saglasnost Zakupca, i to iz jedne od četiri međunarodne komoanije: Deloitte, Ernst&Joung, KPMG i PricewaterhouseCoopers.

Ugovorom je predviđena mogućnost da Zakupac može steći pravo svojine nad objektima i zemljištu na Lokaciji u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i Zakonom o turizmu. Nakon isteka zakupa Zakupac je dužan da preda cjelokupnu Lokaciju Zakupodavcu uključujući i sve objekte koji nijesu bili predmet prodaje.

Podsjetimo, premijer Duško Marković nedavno nenenajvljeno obišao gradilište skijališta Kolašin 1600 i ultimativno tražio ubrzanje radova.

P.Z.

Portal Analitika