Crna hronika

Zaštićeni svjedok daće iskaz 20. avgusta

Zaštićeni svjedok kodnog imena Jadranko Jonski u predmetu protiv petnaest okrivljenih za više krivičnih djela biće saslušan 20. avgusta – saznaje Pobjeda iz izvora bliskih istrazi.
Zaštićeni svjedok daće iskaz 20. avgusta
PobjedaIzvor

Zaštićeni svjedok trebalo je da bude saslušan juče u Višem sudu, ali je to odgođeno zbog ubistva branioca jednog od okrivljenih, advokata Dragoslava Miša Ognjanovića. Ovaj beogradski advokat branio je Igora Vukotića, koji je u bjekstvu i saslušanje je odgođeno kako bi se novi branilac upoznao o spisima predmeta. Prva hapšenja uslijedila su nakon operativnih saznanja da su Zlatko Matanović, Stefan Perović i Dejan Vujović planirali likvidaciju bezbjednosno interesantne osobe.  Ubrzo nakon toga uhapšena je i druga grupa, koja je, kako se sumnja, pripremala likvidaciju policijskih službenika. U ovom predmetu Nikšićanin Dejan Vujović (22) dobio je status svjedoka saradnika. 

Vujović je više puta saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je priznao krivična djela koja je trebalo da počini. On je do detalja ispričao što su sve bili planovi ove kriminalne organizacije i koje su im bile uloge. U proširenoj naredbi za sprovođenje istrage se navodi da je Ranko Radulović planirao da ubije dvojicu Nikšićana - sinove Milana Leza Vilotijevića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog  ubistva Slavka Radulovića, rođenog brata uhapšenog Ranka Radulovića. Uloga Radulovića bila je da sa umišljajem podstakne članove kriminalne organizacije, na čijem je bio čelu, da počine ova ubistva. 

Ova petnaestočlana grupa iz Nikšića, Kotora i Albanije tereti se za učešće u ubistvima Miloša Šakovića, Dražena Čađenovića, Gorana Lenca, Đorđa Sekulovića i Nika Roganovića, kao i u pokušajima ubistva – Novljanina Duška Roganovića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića, te u iznudama, bombaškim napadima, zelenašenju... Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović. Naredbom je obuhvaćen i Kotoranin Nikola Mršić, kojem se na teret stavlja da je bio dio kriminalne grupe. Osim za učešće u ubistvu Gorana Lenca, istražitelji Mršića traže zbog optužbi da je po nalogu „škaljarske“ grupe obavljao poslove za materijalnu nadoknadu.  

Policija traga i za njegovim sugrađaninom Igorom Vukotićem i albanskim državljaninom Erogenom Brajovićem, dok su ostali članovi ove grupe u pritvoru.  Na teret im se stavlja više krivičnih djela, među kojima i planiranje likvidacija glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i funkcionera iz bezbjednosnih službi.  Sudeći prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, kriminalna grupa formirana je prije godinu s ciljem vršenja više krivičnih djela u dogovoru sa Kotoraninom Igorom Vukotićem, koji prema policijskim evidencijama slovi za jednog od vođa „škaljarskog“ klana. 

Grupa se sumnjiči da je namjeravala da ubije bivše i sadašnje službenike bezbjednosnih službi: D. G, Z. L, D. K, kao i S. K, sina policijskog funkcionera. Na meti ove grupe bili su, prema nalazima istražitelja, i članovi suprotstavljene grupe – „kavačani“: D. J, R. V, te dvojica braće koji su takođe članovi klana.  

Portal Analitika