Društvo

Sudar nacionalističkog i građanskog koncepta

Izjava „da su Srbi danas u Crnoj Gori u gorem položaju, nego u NDH“, ima za cilj unošenje nacionalističkog duha i proizvodnju haosa u građanski koncept Crne Gore
Sudar nacionalističkog i građanskog koncepta
PobjedaIzvor

Piše: Dr Slobodan VUKIĆEVIĆ

Rasprava o izjavi patrijarha SPC g. Irineja, „da su Srbi u goroj poziciji danas u Crnoj Gori nego što su bili u NDH“, vodila se ovih dana i u parlamnetu Crne Gore. Opozicionari brane patrijarha Irineja, i oštricu kritike usmjeravaju na reagovanje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, zbog toga što je konstatovao; „da niko normalan ne bi mogao dati takvu izjavu“.

 Time je, kako smatraju opozicionari, predsjednik Đukanović proglasio patrijarha Iruneja nenormalnim što je, po njima, kranje neodgovorno i neprimjereno. U ovoj interpretaciji ocjene predsjednika Đukanovića poistovjećuju se dvije činjenice, što je kardinalna greška: subjekt izjave (patrijarh) i izjava koja identifikuje Crnu Goru kao fašističku državu.

Potpuno su dvije autonomne činjenice: „normalnost“ subjekta i „normalnost“ izjave. Jedino etičko opravdanje za nenormalnu izjavu, može biti „nenormalnost“ subjekta. Nenormalan subjekt nije svjetan posljedica svoje izjave. Normalan subjekt, ne samo da je svjestan posljedica svoje izjave, nego ima jasan cilj, koji želi postići svojom izjavom. Zato, za ovu opozicionarsku odbranu patrijara Irineja važi stara izreka: „Što ga brani, kad ga ne odbrani“. Patrijarh Irinej je pokazao i dokazao, svojom ukupnom duhovnom i duševnom aktivnosšću, da je sasvim normalan subjekt. Koji tačno zna šta želi i hoće da postigne određenom izjavom.

 Dakle: Izjava „da su Srbi danas u Crnoj Gori u gorem položaju, nego u NDH“, ima za cilj unošenje nacionalističkog duha i proizvodnju haosa u građanski koncept Crne Gore. Nacionalistički duh ne može da prihvati građansku Crnu Goru kojoj je temelj crnogorski nacionalni i državni identitet, sa slobodom nacionalne identifikacije svih njenih nacionalnosti na osnovu specifičnosti: etno-antropoloških osobenosti, kulture, jezika, istorije, vjere i građanskih prava. Nacionalistički duh je refleksija nacije sa ciljem negiranja slobode drugih nacija, u ovom slučaju negiranje Crnogorske nacije. Cilj je jasan, negiranje temelja Crne Gore, a zatim se ruši cjelovita zgrada, tj. autonomna i autohtona Crna Gora. Prema tome, u slučaju izjave patrijarha Irineja imamo duboki sukob dogmatske nacionalističke vizije i pokreta i savremene multinacionalne Crne Gore.

Ako je iko, državnički i etički, bio obavezan da jasno i precizno ocijeni izjavu patrijarha Irineja kao nenormalnu, iza koje se krije sasvim „normalan“ neprijateljski cilj prema Crnoj Gori, onda je to predjednik Republike Crne Gore. Fundamantalni značaj ocjene predsjednika Đukanovića ima upravo u jasnom diferenciranju subjekta izjave i njegovog cilja i sadržaja izjave.

Jedino na toj osnovi mogu se svestrano sagledati uzroci i posljedice, a time i duhovna i etička odgvornost patrijarha Irineja. Koliko je „normalan“ bio u samoj izjavi, patrijarh Irinej potvrđuje i naknadnim reagovanjem da neće dati demanti.

Portal Analitika