Politika

Biraju Vukovića za gradonačelnika

Gradonačelnik Podgorice biće izabran danas na sjednici parlamenta glavnog grada, a kandidat za tu funkciju je dr Ivan Vuković, nosilac izborne liste „Za dobro građana Podgorice - Pobjednička koalicija Milo Đukanović“ koju čine DPS i partneri BS, LP, DUA i Crnogorska.
Biraju Vukovića za gradonačelnika
PobjedaIzvor

Vuković je dobio podršku organa Demokratske partije socijalista da bude kandidat za gradonačelnika glavnog grada. Na izborima za izbor odbornika u Skupštinu Podgorice koji su održani 27. maja koalicija koju je predvodio dr Ivan Vuković osvojila je 48.047 glasova, pa u parlamentu ima apsolutnu većinu - 32 odbornička mjesta od 61 koliko ima u parlamentu. Koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA ima 17 odbornika, a Savez Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije osam odbornika.

Socijaldemokrati u Skupštini glavnog grada imaju tri, a Albanska alternatina jednog odbornika. Na današnjoj sjednici biće određen vršilac dužnosti sekretara Skupštine Podgorice i imenovan Odbor za izbor i imenovanja. Ivan Vuković rođen je 17. septembra 1984. u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Osnovne i specijalističke studije završio je, sa visokim prosjekom, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, a postdiplomske 2008. u Holandiji. U junu 2014. godine, odbranio je doktorsku disertaciju na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti.

Akademsku 2016-2017. proveo je na Univerzitetu Džordž Vašington, gdje je tokom boravka u Americi i predavao. Tokom protekle dvije godine bio je angažovan kao prodekan za međunarodne odnose na FPN-u. Vuković je slovio za jednog od stručnijih političkih analitičara. Podsjećamo, dr Đorđe Suhih iz Socijaldemokrata izabran je 6. jula za predsjednika Skupštine glavnog grada, na konstitutivnoj sjednici na kojoj su verifikovani mandati novom sazivu odbornika u Skupštini. Kako saznajemo, novi gradonačelnik još nije kompletirao svoj tim.

To će učiniti za desetak dana. Poznato je da će Socijaldemokrate, osim funkcije predsjednika parlamenta imati još čelnike u sekretarijatima za komunalne usluge i socijalno staranje, direktora Parking servisa, direktora Biblioteke i nekoliko pomoćničkih funkcija i mjesta u upravnim odborima.

Portal Analitika