Politika

Pahon: Crna Gora ima važnu ulogu za stabilnost regiona

Crna Gora je važan saradnik u obezbjeđivanju sigurnosti i igra značajnu ulogu u NATO-u i drugim globalnim operacijama, kazao je za Pobjedu portparol Pentagona Erik Pahon.
Pahon: Crna Gora ima važnu ulogu za stabilnost regiona
PobjedaIzvor

Govoreći o nedavnim izjavama američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je kazao da ne zna zašto bi SAD branile Crnu Goru u slučaju napada na nju, iz Pentagona kažu da su Sjedinjene Države veoma posvećene saradnji sa Crnom Gorom kao NATO saveznikom. - Pentagon redovno komunicira sa crnogorskim zvaničnicima u vezi sa pitanjima odbrane. Sjedinjene Države i Crna Gora su posveć ene NATO i saradnji kao saveznici. Crna Gora je važan saradnik u obezbjeđivanju sigurnosti i igra važnu ulogu u NATO-u i drugim globalnim operacijama.

To što je vaša zemlja rasporedila 20 pripadnika oružanih snaga u Avganistanu je veliki uspjeh za svaku zemlju, uključujuć i i postojeć e članice NATO-a. To je dokaz crnogorske posveć enosti zajedničkim bezbjednosnim interesima sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, i radujemo se nastavku tog odnosa, rekao je Pahon. On je naveo i da je Pentagon jasno prepoznao crnogorsku posvećenost Alijansi, koja je, kako je kazao, iskazana 5. jula ove godine kada je crnogorski parlament donio odluku o slanju ukupno 40 vojnika u Avganistan i dva vojnika na Kosovo. - Ove preuzete obaveze pokazuju svim članicama NATO-a da je Crna Gora ozbiljno posvećena savezu. Takođe nas ohrabruju planovi za poveć anje potrošnje za odbranu sa 1,7 na 2 odsto do 2024. godine, dostižuć i osnovicu finansijskog doprinosa koja se traži od svih zemalja članica NATO-a, naveo je predstavnik američkog Ministarstva odbrane. Iz Pentagona poručuju i da su SAD od početka podržavale želju Crne Gore da se pridruži NATO.

 - Gledali smo kako Crna Gora sprovodi neophodne reforme i jača svoje sposobnosti kako bi postala kvalifikovani član NATO-a. To vidimo kao odraz naših zajedničkih vrijednosti i naših zajedničkih bezbjednosnih interesa. Sreć ni smo što su, ne samo Senat SAD, već i parlamenti zemalja širom Evrope, prihvatili Crnu Goru u NATO. Ovo je važan aspekt za sigurnost Crne Gore i vjerujemo da Crna Gora može ponuditi ogromne moguć nosti za NATO. Ne radi se samo o količini, već o kvalitetu, a vašu vojsku smatramo kvalitetnom, istakao je Pahon. Crna Gora je, dodaje on, igrala vodeću ulogu kao aktuelna predsjedavajuć a Američkojadranske povelja, što predstavlja izvanredan potencijal za Jugoistočnu Evropu. - Crna Gora kao članica NATO igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope, naveo je Pahon.

Na pitanje koliko je američka administracije zaista posvećena dešavanjima na Zapadnom Balkanu, iz Pentagona poručuje da je nedavni sastanak američko-jonske povelje, kojem je prisustvovao i ministar odbrane SAD Džejms Matis, jasan znak posvećenosti sigurnosti i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. - Kao što je potpredsjednik SAD Majk Pens rekao tokom prošlogodišnjeg samita A5, Jadranska povelja je svjedočanstvo posveć enosti SAD Evropi koja je ujedinjena, slobodna i koja živi u miru. Svjesni smo da bi pojedini akteri željeli da vide neuspjeh u našim naporima da osiguramo mir, stabilnost i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi. Oni koji žele da nas podijele, iz sebi poznatih razloga, ne žele da uživaju u našoj posvećenosti zajedničkom radu, ali zajednički sastanak bio je dokaz naše trajne zajedničke posveć enosti prosperitetu i sigurnosti ovog regiona i neprekidnoj transatlantskoj vezi, zaključili su iz Pentagona.

Odnosi snažniji nego ikad

Govoreći o unapređenju saradnje SAD kao najveće i Crne Gore kao jedne od najmanjih članova Alijanse, iz Pentagona poručuju da su odnosi dvije saveznice jači nego ikada do sada. - Raduje nas buduća saradnja i dalja integracija Crne Gore u NATO. U strukturi snaga NATO-a postoji proces za postizanje određenih ključnih kapaciteta, a Crna Gora ć e učestvovati u tom procesu i voditi računa o tome da ima adekvatan kapacitet za podršku misijama NATO-a. Pritom će nastaviti da razvija svoju interoperabilnost u okviru Alijanse, zaključili su iz Pentagona.

Portal Analitika