Društvo

DRI: Pozitivno mišljenje Ministarstvu prosvjete bez značajnih neusklađenosti

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje u Izvještaju o reviziji Ministarstva prosvjete za prethodnu godinu program Administracija, saznaju Dnevne novine.
DRI: Pozitivno mišljenje Ministarstvu prosvjete bez značajnih neusklađenosti
Dnevne novineIzvor

Iako revizijom nijesu utvrđene značajnije neuskađenosti, senatori DRI su preporučili resoru Damira Sehovića da plaćanja bez odgovarajućeg činjenja protivusluge planira u okviru posebne grupe računa, da doradi interno pravilo o isplatama pomoći, ali i da učini korekcije koje se tiču uskladjivanja isplate otpremnina sa odlukama i zakonima iz te oblasti, te da isplate iz blagajne evidentira u glavnoj knjizi potrošačke jedinice prema ekonomskoj klasifikaciji.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili DN da nijesu očekivali drugačiji ishod revizije, te da će raditi na nedostacima na koje su im revizori skrenuli pažnju.

“Tačno je da je završen izvještaj o reviziji Ministarstva, koji je pozitivan, sa skretanjem pažnje. Ministarstvo prosvjete odgovorno vodi administraciju i tako će biti ubuduće. Posebno pažljivo ćemo se pozabaviti preporukama Državne revizorske institucije za korekciju postupanja, te će se, između ostalog, dalje doraditi pravilo o isplatama pomoći, isplate evidentirati u glavnoj knjizi potrošačke jedinice prema ekonomskoj klasifikaciji i drugo", kazali su DN iz prosvjetnog resora.

Ministarstvo je u prethodnoj godini uglavnom trošilo manje od planiranog. Tako je rashode za materijal planiralo u iznosu od oko 122.000 eura, a potrošeno je oko 96.000. Rashodi za usluge su takođe manji od planiranih, s obzirom da su planirani na iznos od oko 287.000, a izvršeni u iznosu od oko 260.000. Izdaci za opremu planirani su na 43.000, a utrošeno je oko 37.000.

Državna revizorska institucija dala je i mišljenje da li su finansijske i druge aktivnosti subjekta revizije, konkretno Ministartsva usklađene sa zakonima.

Ministarstvu prosvjete i pored uštede novca po osnovu navedenih stavki, rebalansom je odobreno dodatnih 12,8 miliona eura. Iz tog resora ranije su kazali da je dodatni iznos sredstava za bruto zarade koji je predviđen rebalansom budžeta potreban da bi se ispoštovao novi zakon o opštem obrazovanju usvojen sredinom 2017. godine, kojim je Ministarstvo prosvjete preuzelo brigu za oko 300 asitenata u nastavi koji od ove godine angažuje Ministarstvo prosvjete, a ne Zavod za zapošljavanje, i to po osnovu ugovora o radu sa gotovo duplo većim primanjima, a ne kao do tada ugovora o volonterskom radu. Ovim zakonom, Ministarstvo je preuzelo i obavezu isplate zarada za profesore engleskog jezika angažovane u vrtićima za djecu uzrasta od tri godine, i obavezu da stvori pretpostavke za isplatu zarada za zaposlene u Agenciji za kvalitet visokog obrazovanja.

Uz to se tokom godine angažuje nekoliko stotina izvršilaca na za mjenama radnika na bolovanju, što je izdatak koji se teško može precizno planirati.

Portal Analitika