Kultura

Bizarno, luckasto, neodoljivo!

Kristin Čenovet obara s nogu u ulozi ekscentrične bogatašice Lavinije. Ne biste propustili da se družite pet časova sa osobom koja je i Hanibal Lektor i Doli Parton, zar ne?
Bizarno, luckasto, neodoljivo!
Objektiv/PobjedaIzvor

Zvuči nemoguće da bilo koja komična serija u kojoj igra jedinstveni Džon Litgou može da ostane van radara ljubitelja vrhunskog humora. Ipak, to se dogodilo kriminalno potcijenjenoj prvoj sezoni mokumentarne antologije „Trial and Error“. Što je najjače od svega, kultni Dik Solomon je samo jedna od planeta ludila oko koje orbitiraju ostali ludački sateliti šoua koji emituje televizija NBC.

No, sada imate šansu da popravite gledanost ove nepravedno zanemarene TV poslastice, vrsne parodije na krimi dokumentarne mini-serije kao što je „The Staircase“. Ukrcavajte se – druga sezona se zahuktala!

Dama ubica

Ko sve mora da pogleda „Trial and Error“? Prvenstveno, fanovi neodoljivo bizarnih serija kao što su „Parks and Recreation“ i „Arrested Development“. Njima će definitivno najbolje leći luckasti narod izmišljenog grada Pek u Južnoj Kaliforniji, čiju idilu s vremena na vrijeme poremeti poneko šokantno ubistvo.

U prvoj sezoni na optuženičkoj klupi sjedio je Litgou u ulozi šarmantnog, beskrajno naivnog Larija Hendersona osumnjičenog da je koknuo voljenu suprugu. Nećemo vam otkrivati kako je ekipa sa pre-pre-prezbunjenim advokatom Džošom Sigalom (Nikolas D'Agosto) na čelu uspjela da ga sačuva od zatvora. Recimo samo da je identitet pravog ubice toliko luckast, da nećete moći da vjerujete da su kreatori Džef Astrof i Met Miler imali obraza da posegnu za takvim razrješenjem!

U drugoj sezoni Džoš ima novog klijenta i staro ludilo u kancelariji. Ovog puta za ubistvo je optužena takozvana „Prva dama Peka“. Lavinija Pek-Foster (Kristin Čenovet) najvoljenija je osoba u gradu, budući da potiče iz ultrabogate porodice koja je praktično sagradila njihovo mjesto.

Naravno, oduševljenje njome ne umanjuje ni činjenica da ekscentrična „dama ubica“ uvijek ima neko poklonče u rukavu za svakog stanovnika Peka. I kako onda da neko povjeruje da je ubila voljenog muža, stavila ga u kofer, pa u gepek i mrtva-hladna krenula da pobjegne iz grada?!

Atipična palanka

Srećom ili ne, Lavinija ima Džoša i njegov sumanuti tim da je iščupaju iz nevolje. Advokatove pomoćničke kore od banana su i dalje urnebesna En Fleč i Dvejn Rid. Šarmantna Šeri Šepard provodi se kao nikada u životu u ulozi sekretarice koja na svakih pet minuta otkriva da ima novi rijetki poremećaj -  od onesvješćivanja kad vidi nešto lijepo, preko nekontrolisanog smijanja u neprimjernim situacijama, do nemogućnosti da prepozna i upamti bilo čije lice. Već u prvoj i drugoj emitovanoj epizodi desetodjelne sezone ima da uginete od smijeha kad vidite što ju je sljedeće snašlo. Živjela En!

02-en

S druge strane, ni Stiven Bojer ne kaska mnogo u ulozi smotanog, samopovređujućeg Rida koji s vremena na vrijeme prekida naraciju kratkim informativnim lekcijama o istorijatu Peka.

I u ovoj sezoni saznajemo najluđe moguće stvari o gradu koji apsolutno nema veze sa dosadnom palankom, iako bismo to očekivali od tako maleckog mjesta. Kad čujete pekovske zakone o ženama i shvatite da postoji zanimanje posvećeno upozoravanju drugih vozača o damama za volanom... Pa, recimo da ćete biti blizu povraćanju od smijeha.

Nepristrasni sudija

Čak i da se ostatak ekipe kobno pokvari u nastavku antologije, vrijedilo bi nastaviti sa „Trial and Error“ samo zbog vibrantne glume Kristin Čenovet i luckaste ljepote njenog lika.

03-advokat

Ne biste propustili da se družite pet časova sa osobom koja je i Hanibal Lektor i Doli Parton, zar ne? Tako smo i mislili. Jer Lavinijine muštikle duže od ruke, turbani, ešarpe, vila u kojoj bi se izgubio i Šerlok, fenomenalno dizajnirani kostimi i napadi kvazioperskog pjevanja – prosto zahtijevaju da budu gledani.

Ako je „Trial and Error“ ostao van radara uprkos bravurama Džona Litgoua, onda definitivno ne smije da dočeka isti scenario sa Kristin Čenovet na čelu. Zato brzo zauzmite neki strimujući/skidajući kutak interneta – i saznajte što to čini Laviniju toliko božanstvenom, da je čak i „nepristrasni“ sudija spreman da joj plati kauciju samo da je tako ljupku sačuva od zatvora! M. I.

 

FOTO: indiewire.com / tvtime.com / imdb.com

Portal Analitika