Društvo

Nuhodžić: Spriječeno 18 ubistava od početka godine

U Crnoj Gori je od početka godine spriječeno 18 ubistava, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i poručio da nema dileme da će se stati na kraj organizovanom kriminalu.
Nuhodžić: Spriječeno 18 ubistava od početka godine
Portal AnalitikaIzvor

On je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu rekao da bezbjednosna situacija u Crnoj Gori ima pozitivan trend.

Prema njegovim riječima, pojačane aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije nastavljene su i u ovoj godini, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Naravno da ta borba nije nimalo laka, ali nema dileme da će se stati na kraj organizovanom kriminalu”, kazao je Nuhodžić.

Kako je naveo, koordiniranim preventivnim i ciljnim akcijama kriminalističke policije i nadležnih tužilaštava, kao i aktivnostima zajedničkih timova Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, od početka godine spriječeno je izvršenje 18 teških krivičnih djela protiv života i tijela.

“Znači, govorimo o broju od 18 žrtava manje u međusobnim sukobima organizovanih kriminalnih grupa”, istakao je Nuhodžić, dodajući da je u prošloj godini spriječeno sedam takvih djela.

U tim predmetima je, kako je kazao, procesuirano 29 osoba.

“Što znači toliko kriminalaca više u zatvorskim prostorijama koji čekaju sudske postupke. Ovim smo građane zaštitili od njihovih kriminalnih djelatnosti i bahatosti”, dodao je Nuhodžić.

To se, pojasnio je on, odnosi na hapšenje pripadnika kriminalnih grupa, a spriječena su ubistva u Podgorici, Nikšiću i na Cetinju.

Nuhodžić je kazao da je tačno da ima neriješenih slučajeva, i poručio da nijedan predmet nije zatvoren niti arhiviran.

“Niti će biti sve dok postoji mogućnost da se istražuje, prikupljaju nove informacije i dokazi, kako bi izvršioci, nalogodavci i saučesnici bili privedeni pravdi”, poručio je on.

Kako je naveo, u prvih sedam mjeseci ove godine registrovano je 12 ubistava, od kojih je rasvijetljeno sedam.

“U istom periodu registrovano je 17 ubistava u pokušaju, od kojih je rasvijetljeno 14, odnosno 82 odsto”, kazao je Nuhodžić.

On je rekao da očekuje da će do kraja godine stepen rasvijetljenosti krivičnih djela biti veći, shodno operativnim saznanjima policije u tim slučajevima.

Nuhodžić je rekao da je od početka godine izvršeno 3,2 hiljade kontrola bezbjednosno-interesantnih lica i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, i preko 200 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su oni vlasnici ili u kojima borave.

Te aktivnosti su, kako je naveo, rezultirale oduzimanjem 322 komada vatrenog oružja, 447 komada minsko-eksplozivnih sredstava, deset kilograma eksploziva i preko devet hiljada komada municije različitog kalibra.

“Pronađen je i veliki broj pripremljenih eksplozivnih naprava, bilo ih je pet, za koje operativni podaci ukazuju da su bile namijenjene za izvršenje teških krivičnih djela”, rekao je Nuhodžić.

On je rekao da je procesuirano 178 osoba koje se bodvode pod kategoriju bezbjednosno-interesantnih lica i članova organizovanih kriminalnih grupa.

Nuhodžić je podsjetio da su u prethodne dvije godine raspisane međunarodne Interpolove potjernice za 31 pripadnikom organizovanih kriminalnih grupa.

Da je intenzivirana međunarodna saradnja pokazuju i najnovija hapšenja na Kosovu, kada su uhapšena četiri državljana Crne Gore”, dodao je Nuhodžić.

On je rekao da su postignuti značajni rezultati u borbi protiv krijumčarenja narkotika, i da je u toku nekoliko predmeta na razbijanju mreže ulične prodaje droge kojima je obuhvaćeno više od 60 osoba.

“To potvrđuje da su operativci policije odlučni u namjeri da sklone drogu sa ulica daleko od naše djece”, kazao je Nuhodžić.

Kako je naveo, sve te aktivnosti utiču i na rast povjerenja građana u policiju.

“Prema istraživanju Eurobarometra, koje je rađeno za potrebe Evropske komisije u martu, povjerenje u policiju ima 60 odsto ispitanika”, zaključio je Nuhodžić.

Portal Analitika