Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Terorizam, dostupnost nuklearnog oružja kriminalcima, miješanje u izbore sa strane, govor mržnje – prijetnje po bezbjednost Crne Gore

Terorizam, dostupnost nuklearnog oružja kriminalcima, miješanje u izbore sa strane, govor mržnje – prijetnje po bezbjednost Crne Gore

Terorizam je u samom vrhu prijetnji po bezbjednost Crne Gore a mogućnost da terorističke i kriminalne grupe dođu u posjed nukleranog i hemijskog i biološkog oružja predstavlja realnu prijetnju bezbjednosti Crne Gore.
Terorizam, dostupnost nuklearnog oružja kriminalcima, miješanje u izbore sa strane, govor mržnje – prijetnje po bezbjednost Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

To se navodi se u Strategiji nacionalne bezbjednosti koju je Vlada juče usvojila.

Kako se navodi u Strategiji na području Zapadnog Balkana, samim tim i Crne Gore pojačano je obavještajno djelovanje pojedinih država. Pored, kako se navodi, klasičnog prikupljanja informacija, nastoje da utiču na političke elite i javno mjenje kako bi uticali na procese i stabilnost Crne Gore. To, kako se ističe, predstavlja dugoročan bezbjedonosni izazov.

U Strategiji se navodi da hibridne prijetnje koje mogu obuhvatiti snažnu propagandu, sajber napade, formiranje parainstitucija, organizacija i medija sve češće i miješanje u izborne procese, nameću potrebu izgranje i unapređenja kapaciteta za suprostavljanje i jačanje otpornosti na taj bezbjedonosni izazov.

Kako se navodi, govor mržnje, odnosno zagovaranje mržnje i netolerancije po osnovu etičke, rasne i vjerske pripadnosti naročito od vjerskih i političkih lidera utiče na radikalizaciju, pa ga treba tretirati sa posebnom pažnjom.

Ozbiljan bezbjedonosni izazov za Crnu Goru predstavljaju i migranti kao i prirodno i vještački izazvane nesreće i katastrofe. Potrebno je posebnu pažnju posvetiti ekonomskoj i energetskoj bezbjednosti, bezbjednosti mora i podmorja.

Portal Analitika