Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • ORAV: Vlada pažljivo da razmotri projekat ekonomskog državljanstva; Simović: Ne prodajemo crnogorski pasoš

ORAV: Vlada pažljivo da razmotri projekat ekonomskog državljanstva; Simović: Ne prodajemo crnogorski pasoš

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, kazao je danas da Vlada treba vrlo pažljivo da razmotri projekat ekonomskog državljanstva, kako ne bi stvorila prepreke na putu ka EU.
ORAV: Vlada pažljivo da razmotri projekat ekonomskog državljanstva; Simović:  Ne prodajemo crnogorski pasoš
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je shvatio da Vlada nije donijela konačnu odluku već da već je zadužila nadležne institucije da stvore pretpostavke za njegovu primjenu, te da će odluka biti donijeta u oktobru. Dodao je da je Evropska komisija veoma pažljivo pratila ovo pitanje prethodnih godina.

S druge strane, potpredsjednik Vlade Milutin Simović je kazao da to nije projekat prodaje pasoša i ekonomskog državljanstva,  već da je to projekat koji treba da obezbijedi ekonomski razvoj, odnosno da ubrza ekonomske kriterijume koji su sastavni dio evropske agende.

simovic-drzavljanstvo

Simović je dodao da će 60 odsto tih sredstava biti usmjerno za razvoj sjevera i to konkretnih iinfrastrukturnih projekata koji život znače, kao i razvoj malih srednjih preduzeća,posebno za zazapošljavanje mladih i finansiranje kreditnog fonda  dok će dio biti transferisan u budžet, kako bi se stabilizovale javne finansiije i obezbijedio ekonomski razvoj.

On je dodao da Vlada želi da ovaj projekat bude potpuno transparentan i da žele da imaju o tome komunikaciju sa evropskim partnerima.

"Mislim da je realno očekivati da se razumije potreba Crne Gore da ispuni kriterijume iz evropske agende", rekao je on novinarima id odao da u komunikaciji sa evropskim partnerima žele da uspistave mehanizme za sprovođenje projekta koji bi imao svoj rok.

Kako je dodao, cilj projekata de ja društvo bude bogatije, da se mladi više zapošljavaju i razvija sjever.

 

 

 

Portal Analitika