Abiznis

Na Brajićima će se graditi vjetroelektrana vrijedna 100 miliona eura

Kompanija “Vjetroelektrana Budva” zainteresovana je da  zakupi državno zemljište u Brajićima gdje bi sagradila vjetroelektranu vrijednu 100 miliona eura, objavila je Vlada. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata osnivač i direktor tog preduzeća je Golub Senić.
Na Brajićima će se graditi vjetroelektrana vrijedna 100 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

“Vođeni smjernicama za unapređenje energetskog sektora intezivirana je komunikacija sa potencijalnim investitorima koja je i formalizovana kroz podnošenje zahtjeva društva “Vjetroelektrana Budva” doo, Podgorica za raspisivanje tendera za izbor investitora u vezi izgradnje vjetroelektrane i zakupa zemljišta na lokalitetu Brajići – opštine Budva i Bar. Zahtjevom je iskazana spremnost za realizaciju vjetroelektrane ukupne instalisane snage od 75 MW, čime se očekuje iznos direktnih ulaganja preko 100 miliona eura u Crnoj Gori”, navodi se u Informaciji koju je juče usvojila Vlada.

Podnošenju ovog zahtjeva u prethodnom periodu prethodilo je izdavanje od strane Ministarstva ekonomije dvije dozvole za mjerenje potencijala i istraživanje potencijala vjetra na lokalitetima u KO Kuljača i KO Reževići II, na teritoriji Opštine Budva, društvu “Vjetroelektrana Budva” doo, Podgorica.

“Izgradnja vjetroelektrana je na osnovu dosadašnje prakse omogućena kroz model davanja u zakup državnog zemljišta, shodno Zakonu o državnoj imovini, iz kojih razloga su uz zahtjev za raspisivanje tendera dostavljeni i listovi nepokretnosti u cilju identifikacije parcela neophodnih za realizaciju ovog projekta. Lokacija na kojoj je podnosilac zahtjeva planirao izgradnju predmetne vjetroelektrane je po njihovom predlogu na parcelama koje su većinom u državnoj imovini, s tim da je nekih 10% od ukupne površine predloženih parcela u privatnoj svojini”, kaže se u Informaciji.

Pored toga, postoji i konstatacija Ministarstva održivog razvoja i turizma da su lokacije u okviru opštine Budva i Bar predviđene za izgradnju vjetroelektrane shodno Prostornim planom posebne namjene za Obalno područje Crne Gore čiji je predlog utvrdila Vlada Crne Gore

Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da formira Komisiju, u čijem sastavu će učestvovati predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva ekonomije, za izradu tenderske dokumentacije za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj imovini u cilju izgradnje vjetroelektrane na teritoriji opština Budva i Bar.

P.Z.

 

 

Portal Analitika