NATO

Strategija odgovor na nove bezbjednosne izazove

Vlada Crne Gore utvrdila je na jučerašnjoj sjednici predlog nove strategije nacionalne bezbjednosti.
Strategija odgovor na nove bezbjednosne izazove
Portal AnalitikaIzvor

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da postoji više razloga za donošenje nove strategije.

Već je prošlo deset godina otkako je donijeta posljednja strategija. Drugi razlog je izuzetno izmijenjen bezbjednosni okvir. Prije deset godina nije bilo ni migrantske krize, ni sukoba u Ukrajini, pokušaja terorizma, različitih interesa na Balkanu... To je zahtijevalo potpuno drugačiji odgovor. Treći razlog za donošenje strategije je punopravno članstvo u NATO-u“, istakao je Bošković na konferenciji za medije u Vladi.

On je rekao da strategija definiše potpuno novi sistem bezbjednosti.

U dokumentu su prepoznate sve opasnosti po bezbjednost i definisani organi koji treba da obezbijede potpunu sigurnost državi i svakom građaninu. Nadam se da će se dokument naći u parlamentu tokom jesenjeg zasjedanja“, poručio je ministar.

„Ne bih koristio helikopter da nije bilo potrebe“​

Novinari su Boškovića na konferenciji za medije upitali zašto je službenim helikopterom letio iz Tivta za Podgoricu. Odgovorio je da nije bilo kršenja zakona, te da ne bi koristio helikopter da to nije bilo potrebno.

Postoji mogućnost da ministar, državni sekretar, načelnik Generalštaba i strane delegacije mogu po potrebi i zahtjevu koristiti prevozno sredstvo koje postoji u Ministarstvu odbrane“, naglasio je on.

Portal Analitika