Crna hronika

Vaso Ulić ponudio 300.000 eura za slobodu

Vaso Ulić, koji se tereti za organizovanje kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge, uskoro bi se mogao naći na slobodi ukoliko Viši sud prihvati 300.000 eura jemstva koje je ponudio – saznaje Pobjeda. 
Foto: D. Malidžan
Foto: D. Malidžan
PobjedaIzvor

Iz Višeg suda je Pobjedi potvrđeno da je Ulić ponudio jemstvo, ali nijesu mogli da saopšte više detalja.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Ulića u februaru ove godine i predmet je dodijeljen sutkinji Biljani Uskoković, ali suđenje u ovom predmetu je nekoliko puta odgađano.

On se sve ovo vrijeme nalazi u istražnom zatvoru, a njegovi branioci Miloš Vuksanović i Danilo Mićović više puta do sada su tražili ukidanje pritvora što je svaki put odbijeno.

Strani mediji su Ulića prozvali ,,crnogorskim Eskobarom“, ali je on više puta do sada negirao optužbe ovakve vrste.

Ulić je uhapšen 29. avgusta prošle godine i on je pred specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić negirao da je bio na čelu narko kartela koji je prethodnih godina iz drugih zemalja u Australiju prokrijumčario 60 kilograma ekstazija (MDMA).

Sa druge strane, svjetski mediji navode da je Ulić pod budnim okom policijskih službi širom svijeta više od 20 godina upravo zbog šverca većih količina heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa.

Pisanje stranih medija potvrdilo je i saopštenje crnogorske policije koja tvrdi da je Ulić već nekoliko godina bio pod nadzorom Odsjeka za borbu protiv droge Uprave policije Crne Gore, Savezne policije Australije, Komisije za kriminal Australije i australijske Carine i to od 2013. godine.

Saradnja australijske i crnogorske policije rezultirala je hapšenjem četiri člana ove kriminalne organizacije koji su u Australiji pravosnažno osuđeni na izdržavanje zatvorske kazne i to: F. K. na 17 godina, R. Lj. na 25 godina, D. P. na 17 i D. M. na 14 godina zatvora. Sumnja se da su članovi Ulićeve grupe prethodnih godina proizvodili tablete ekstazi, koje su prodavali na ilegalnom narko tržištu Australije.

Ulićevo ime povezivano je i sa švercom oružja i pranjem novca, a za centre operacija označene su još Španija, Holandija, Srbija i Crna Gora.

U novembru 2004. godine Ulić je optužen za učešće u švercu 160 kilograma ekstazija koji je stigao u Australiju iz Belgije skriven u kontejneru sa namještajem. Procijenjena vrijednost zapljene je bila 50 miliona australijskih dolara.

Ulić je 2005. napustio Australiju te od tada živi u Podgorici, odakle je nastavio, prema pisanju australijskih medija, da vodi narko-biznis.

Portal Analitika