Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Tuđi čuvar našeg blaga

Ovdje ste sa teškim zadatkom, gospodine Džomiću: prinuđeni ste da po svaku cijenu branite oteto – naše crkve i manastire. Od nas?! 
Tuđi čuvar našeg blaga
Kaćuša KRSMANOVIĆ
Kaćuša KRSMANOVIĆAutorka
Portal AnalitikaIzvor

 „Jedno je u meni usadilo dubok korijen: ubjeđenje da je moral osnova svih stvari i da je istina supstanca sve moralnosti. Istina je bila moj jedini cilj“... (Mahatma Gandi).

A što je Vaš cilj, gospodine Velibore Džomiću? Istina, sigurno nije. Gdje ste i koliko ste na putu istine, dovoljno ste pokazali jednom rečenicom Vašeg burnog reagovanja na zvaničan dokument koji sam priredila, a Pobjeda objavila.

Kažete, „u Pobjedi je od 25. do 29. juna 2018. godine u pet nastavaka i na pet novinskih stranica objavljeno štivo, čije se autorstvo vezuje za dr Anastaziju Miranović..., a koje je, u prepoznatljivom stilu priređivačice sa inicijalima K. K. (po svemu sudeći, riječ je o novinarki koja se u javnosti često pojavljuje pod psevdonimom Kaćuša Krsmanović), naslovljeno kao ‘Dosije’ - ugroženo sakralno nasljeđe - devastacija Manastira Ostrog i Reževići“.

Zovem se Kaćuša Krsmanović. Rođena sam u Crnoj Gori. Ime mi je dao kum. Volio je Rusiju. Odrasla sam u Crnoj Gori. Živim u Crnoj Gori. Mojoj zemlji. Svoja sam, gospodine Džomiću, na svome. A Vi? Ovdje ste sa teškim zadatkom. Pored ostalog, prinuđeni ste da po svaku cijenu branite oteto – naše crkve i manastire. Od nas?! Jasno je: ponašate se kao ,,predstavnik pravoslavnih okupacionih formacija zaduženih da haraju po Crnoj Gori i markiraju teritoriju“, kako je to odavno uvidio jedan Vaš časni sunarodnik, profesor Univerziteta u Beogradu.

Zato Vam, kao predstavniku tih formacija - da ne kažem: legija - smetamo Pobjeda i ja, jer smo ostali među rijetkima koje nijeste ućutkali. I nećete. I to znate. Zato posežete za lažima i falsifikatima. Ne bi me začudilo da nekako sačinite nekakav papir da ja nijesam ja, jer je Vaša crkva uz podršku NN osoba iz administracije dobila desetine takvih papira. Falsifikata kojima mašete i dokazujete da je crnogorska sakralna kulturna baština vaša. Neometani od onih čija je dužnost i obaveza da vas spriječe – crnogorskih institucija - uspjeli ste nezamislivo. Da na SPC prepišete crnogorske svetinje?! I zato smeta glas istine. Podsjećanje je na laž i otimačinu.

Naše crkve i manastiri su iskaz naše tradicije, duhovnosti i kulture. A vi, zaogrnuti plaštom blagoglagoljive priče o vjerskim slobodama i vjerskim potrebama, rušite i preoblikujete naša kultna mjesta, s jasnom namjerom da uništite tragove našeg istorijskog bitisanja.

To Vam je cilj. I zadatak, koji Vi i ostali koji su istim poslom stigli u Crnu Goru, završavate čak i danas, u nezavisnoj državi, za mene neočekivano uspješno.

Kažete nijeste devastirali, već obnovili više od 600 pravoslavnih hramova i manastira „koji sijaju kao duhovne zvijezde pravoslavnim vjernicima“... Brutalna i bezočna laž. Pogledajte što činite u Manastiru Ostrog. Pogledajte nekadašnje slike tog svetog mjesta i pogledajte danas u što ste ga pretvorili nezakonitim ,,obnavljanjem“ - u vašarište i sabiralište novca.

Samo još fali da, gore na brdu, stavite veliku, bliješteću, neonsku reklamu i da turistička organizacija SPC daje popuste za grupne obilaske.

Upravo ova crnogorska svetinja danas je, sa kulturološkog stanovišta, spomenik velikog zločina nad našom kulturom i sakralnim nasljeđem. I Vi to znate.

Gdje god stignete, unutar zaštićenih spomenika kulture, gradite po novo-srpskim arhitektonskim obrascima, po ugledu na manastir Gračanicu, a zadatak je, pretpostavljam, takve ih utisnuti u svijest mladim generacijama kako bi poslužili njihovom odrođavanju od sopstvene tradicije i vrijednosti.

Sve to branite pseudoargumentima o obnovi zapuštenih crkava i manastira koje su komunisti bili pretvorili u štale.

U jednom ste, u Vašem reagovanju, ipak u pravu. Kriva je država Crna Gora. Imale su institucije detaljno dokumentovano sve što činite u Ostrogu i Reževićima, kako smo i objavili, ali ništa nijesu učinili da vas spriječe! Kao što, eto novi primjer, nijesu spriječili ni devastaciju Manastira Dajbabe?! Inspekcije se dopisuju i prepisuju, a vi gradite i doziđujute, uništavajuću svaki trag crnogorske kulture i identiteta?!

I onda još stajete u red pred državnim šalterom za legalizaciju bespravno izgrađenog. Pilatovski principijelno, nema što! Samo što ste ovdje zaista najmanji problem Vi i crkva kojoj pripadate.

U ovoj priči problem je crnogorska administracija. Nevoljna da spriječi Srpsku crkvu u Crnoj Gori u otimačini i devastaciji naših svetinja. Možda su pojedinci i potplaćeni da rade u interesu Vašeg poslodavca.

Srećom, u manjini su. A Vi i Vaši, stičem utisak, u panici. Svjesni ste da je sve bliže vrijeme kada će svi oni zakoni, usklađeni sa standardima savremenog svijeta, morati da počnu da se primjenjuju. I, ono što ni u snu ne želite da vidite - pitanje je mjeseca kada će Crna Gora dobiti još jedan zakon koji će Srpsku crkvu ,,privesti k poznaniju prava“ i prisiliti da oslobodi otete crnogorske bogomolje i svetinje i vrati ih državi. Moraćete i da svoju crkvu registrujete u Crnoj Gori. Nije lako sve to pravdati centrali u Beogradu. I zato ste u ofanzivi protiv svih koji vas podsjećaju na oteto, jer znate da trenutak istine dolazi i da će naša imovina uskoro biti naša.

Ali, ne tugujte, gospodine Džomiću. Crnogorci znaju za red i pravdu, iako često okasne. Kada taj dan uskoro dođe i zakon konačno bude usvojen – bićete oslobođeni stega imperijalne politike čiji ste sužnji. Pa ćete onda moći, za promjenu, da službujete Bogu kojeg tako malo pominjete. Što će biti promjena na bolje. I za vas i za nas.

 

Portal Analitika