Politika

Marković odgovorio Irineju: Ovo nije prvi atak na Crnu Goru sa ove adrese

"Niti ćemo revidirati našu odluku o članstvu u NATO-u, niti ćemo povlačiti naše odluke o priznavanju država koje smo priznali, niti će nas bilo ko i bilo čija izjava zaustaviti na putu evropske integracije", naveo je premijer Crne Gore, Duško Marković, komentarišući izjavu patrijarha Irineja.
 Marković odgovorio Irineju: Ovo nije prvi atak na Crnu Goru sa ove adrese
Portal Analitika/Al Jazeera BalkansIzvor

"Ima onih koji bi tu izjavu da pretvore u sveopšti rat i sukob. Ovo nije trenutak da šaljemo još ružnije riječi i još prljaviji odgovor. Nastavićemo snažno da izgrađujemo dostojanstvo Crne Gore i njen ukupni državotvorni karakter. To se ne radi verbalnim polemikama i vraćanjem otrovnih strelica nego sistematičnim i odgovornim jačanjem institucija i povjerenjem u sopstvenu državu", rekao je premijer Marković.

Prema njegovim riječima, ovo nije prvi atak na Crnu Goru sa ove adrese.

"Nažalost, sa te adrese, umjesto da imamo poruke mira, suživota i pronalaženja dijaloga tamo gdje se razklikujemo i ne slažemo se šalju ružne poruke koje su politički osmišljene sa željom da se Crna Gora zaustavi na njenom putu demokratizacije, slobode i suverenosti. Mi smo na tom putu trajno. Dakle, niti ćemo revidirati našu odluku o članstvu u NATO-u, niti ćemo povlačiti naše odluke o priznavanju država koje smo priznali, niti će nas bilo ko i bilo čija izjava zaustaviti na putu evropske integracije, niti će nas bilo ko zaustaviti da Crnu Goru i dalje gradimo kao multietničku i multikonfesionalnu državu kao temelju njene vrijednosti i njenog postojanja. U tom smislu sam sada ubjeđeniji da zakon o vjerskim slobodama mora što prije biti stavljen na sto", zaključio je Marković.

Patrijarh Irinej je rekao da je položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori uporediv sa položajem Srba u nekadašnjoj NDH, a da je "položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vrijeme Turaka".

 

Portal Analitika