Politika

Matarela: Evropa nije potpuna bez država Zapadnog Balkana

Crna Gora otvara put ka Evropi kao najnaprednija zemlja u pregovaračkom procesu, kazao je predsjednik Italije Serđo Matarela nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.
Matarela: Evropa nije potpuna bez država Zapadnog Balkana
Nova PobjedaIzvor

Predsjednik Crne Gore boravi u dvodnevnoj posjeti Rimu, na poziv italijanskog kolege. Ranije juče, dočekan je u palati Kvirinale uz najviše vojne i državne počasti. Posjeta Italiji prva je zvanična bilateralna posjeta Đukanovića nakon izbora na dužnost predsjednika i pokazatelj je međusobnog uvažavanja i bliskosti susjednih prijateljskih zemalja.

PODRŠKA PROŠIRENJU

Matarela je saopštio da Italija snažno podržava politiku proširenja EU i iskazao uvjerenje da Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana.

- Integracija Crne Gore utiče na njen ukupan ekonomski i demokratski razvoj i usvajanje evropskih vrijednosti, što je u interesu regiona, ali i same EU - istakao je Matarela.

Posebno je ukazao na važnu ulogu Crne Gore u očuvanju i promovisanju stabilnosti i napretka regiona.

- Prijateljstvo dvije države je na najvišem nivou, zasnovano na temeljima tradicije sa perspektivom savremenog razvoja - kazao je Matarela.

Đukanović je izrazio veliko poštovanje za podršku koju Italija pruža Crnoj Gori.

- Na vjekovnim temeljima, Crna Gora i Italija danas osavremenjavaju svoje odnose, posebno u kontekstu članstva Crne Gore u NATO i integracije u EU. Takav odnos Italije izuzetno je značajan u kontekstu prevazilaženja nestabilnosti na Balkanu koje su generisane dugim životom van evropske realnosti. Zato je integracija drugo ime za stabilnost Zapadnog Balkana - kazao je Đukanović.

Predsjednici su zajednički ocijenili da dvije države imaju izuzetno dobru bilateralnu saradnju na ekonomskom planu, posebno u oblasti energetike.

Takođe, postoji značajan prostor za povezivanje u oblasti kulture, zaštite životne sredine i obrazovanja, kroz programe razmjene i učenja italijanskog jezika koji je tradicionalno prisutan u Crnoj Gori.

Zvaničnom susretu dvojice predsjednika u palati Kvirinale prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Italije Enco Moavero Milanezi, koji je sa posebnom pažnjom govorio o potrebi brže integracije regiona u EU, i značaju odlučnije podrške Evrope za infrastrukturni i ekonomski razvoj regiona.

Istaknut je značaj optimalnijeg korišćenja regionalnih inicijativa, posebno Jadransko-jonske i Centralnoevropske.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika