Politika

DPS: U radnoj grupi za izborno zakonodavstvo da budu i predstavnici civilnog sektora

  Poslanički klub Demokratske partije socijalista, podnio je Kolegijumu Skupštine Crne Gore inicijativu za formiranje parlamentarne Radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i uslova za sprovođenje izbora u kojoj bi bili i predstavnici ekspertskog i civilnog sektora.
DPS: U radnoj grupi za izborno zakonodavstvo da budu i predstavnici civilnog sektora
Portal AnalitikaIzvor

“Kao reprezentativna struktura partije sa državotvornom misijom, smatramo da unaprjeđenje zakonodavnog okvira, posebno u dijelu regulative kojom se uređuje izborni proces, i usklađivanje istih sa legislativom razvijenih demokratskih država, predstavlja jedan od prioriteta u radu Skupštine Crne Gore”, navedeno je u saopštenju. 

Skupština, kako dodaju, mora biti spremna da kontinuirano radi na poboljšanju ovog seta zakona, kako bi se dodatno unaprijedio demokratski ambijent u kome građani iskazuju svoju izbornu volju.

“Dakle, mišljenja smo da svi mehanizmi koji su na raspolaganju Skupštini moraju biti aktivirani kako bi se predmetna optimizacija obavljala uz maksimalnu transparentnost i učešće svih relevantnih struktura na političkoj sceni kao i u određenim formama i angažovanje ekspertskog i civilnog sektora”, navode iz DPS-a. 

Iako je ocjena DPS-a da izborno zakonodavstvo Crne Gore, po svojim globalnim postavkama i operativnim mehanizmima, spada u bolje izborno-pravne mehanizme, poslanički klub smatra da postoje određene nedorečenosti i nedostaci, i u zakonskim prerogativima i u domenu primjene, i da ih treba otkloniti.

“U tom smislu, pozdravljamo sve pozitivne sugestije i prijedloge usmjerene u istom smjeru, prvenstveno misleći na preporuke iz izvještaja Misije ODIHR-a, ali i na niz javno iznesenih prijedloga pojedinih političkih struktura i reprezenata ekspertskog i civilnog sektora”, tvrde u poslaničkom klubu DPS-a.

Podsjećaju da je prilikom formiranja radne grupe sličnim povodom, prošle godine, DPS dao najveći doprinos usvajanju i izmjeni legislative (sve osim Zakona o izboru odbornika i poslanika za koji je bila neophodna dvotrećinska većina).

“Namjera nam je da u novoj radnoj grupi, takođe, kao najveća i najodgovornija partija u Crnoj Gori, damo najveći doprinos. Imajući u vidu činjenicu da je rad pomenute radne grupe dao odlične rezultate, ovom prilikom predlažemo model, koji se prethodno pokazao veoma efikasnim i transparentnim, napominjući to da su, kroz različite forme učešća, svoj doprinos dale i opozicione partije, predstavnici civilnog sektora, NVO i dr”, poručuju u saopštenju. 

Vjeruju da Crna Gora otvara novo poglavlje u razvoju demokratskih standarda.

“U prilog takvom doživljaju politike, DPS će uvijek biti zagovornik demokratske komunikacije i partija otvorenih vrata za sve one subjekte koji svoju ulogu vide u jačanju institucija sistema i poboljšanju životnog standarda naših građana. Ukoliko svi prepoznaju i iskoriste ovu šansu, biće to velika, zajednička pobjeda crnogorske demokratije, bez obzira na političke razlike”, zaključeno je u saopštenju. 

 

Portal Analitika