Društvo

Novinar Pobjede Jovan Nikitović dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo

Novinar Pobjede Jovan Nikitović dobio je drugu nagradu  na konkursu za najbolju istraživačku priču, zasnovanu na podacima koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Novinar Pobjede  Jovan Nikitović dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo
Portal Analitika, MinaIzvor

 Prvu nagradu dobila je frilens /freelance/ novinarka Sanja Rašović. Ona je nagradu dobila za članak „Ulcinj: pred vratima izbori i tužioci".

Treća nagrada pripala je novinarki Vijesti, Mili Radulović za priču „Zakon ćutanja o neustavnom prisluškivanju“. 

Žiri je ocijenio da je Nikitović u obimnoj analizi otkrio kako je višedecenijska nebriga nadležnih institucija dovela do toga da nestane ili se ošteti 14,5 hiljada predmeta iz muzeja širom Crne Gore.


„Iz teksta u teskt prepliću se nebriga, neznanje, neodgovornost i nezakonitost, a novinar s pravom ukazuje da država nije pokazala zainteresovanost da sačuva i zaštiti kulturnu baštinu, niti da kazni one čija je dužnost bila da brinu o ovim kulturnim dobrima“, ocijenili su članovi žirija. 
 

Članovi žirija bili su profesorica Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Snježana Milivojević, predsjednik Skupštine Media centra, Duško Vuković i novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Bojana Jovanović.

Nagrade će autorima biti dodijeljene sjutra u EU Info centru, nakon čega će uslijediti tribina pod nazivom „Uloga slobodnog pristupa informacijama u istraživačkom novinarstvu i borbi protiv korupcije“.

MANS dodjeljuje nagrade uz podršku Evropske unije (EU) u okviru Programa za profesionalizaciju medija.

„To je prvi u nizu nagradnih ciklusa za najbolje novinarske priče, a naredni konkurs otvoren je do novembra, kada će biti nagrađeni autori priča koji su u istraživanju koristili napredne internet tehnike i alate za prikupljaje, obradu i provjeru podataka“, kazali su iz MANS-a.

Portal Analitika