Svijet

GRČKA: Najmanje 65 osoba stradalo u požarima (Foto, Video)

Najmanje 65 osoba poginulo je, a više od 150 je povrijeđeno u požarima u okolini Atine.
GRČKA:  Najmanje 65 osoba stradalo u požarima (Foto, Video)
Mina/Portal AnalitikaIzvor

Osim stradalih, stotine ljudi se vode kao nestali, a ima povrijeđenih .

Prvi nalazi govore da su cijeli okruzi gradova Rafina, Mati i Nea Makri potpuno uništeni.

U Grčkoj je proglašena vanredna situacija a premijer i članovi Vlade otkazali su zakazane sastanke i putovanja.

Ministar unutrašnjih poslova Grčke Panos Skurletis je nastalu situaciju nazvao nacionalnom tragedijom, prenijela je televizija ERT.

Grčki mediji kažu da je reč o vatrenoj stihiji biblijskih razmjera, gori šuma, veliki broj kuća je nestao, a spasilačke ekipe na svakom koraku pronalaze ugljenisana tijela.

"Ovo je nacionalna tragedija", rekao je ministar unutrašnjih poslova Panos Skurletis za ERT.

Strahuje se da ima više žrtava budući da se mnogi javljaju vatrogasnoj brigadi i prijavljuju nestale. Agencije prenose da je među žrtvama i dosta djece.

atina1Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gdje su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobjegnu od plamena.

Požar gasi više od 300 vatrogasaca, stotine vatrogasnih vozila, kanadera, helikoptera, a ljudima koji su bili zarobljeni na plažama u pomoć su pristigli turistički i ribarski brodovi koji su ih prebacili na sigurnu destinaciju.

Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras je prekinuo posjetu Bosni i Hercegovini. Grčka je zatražila pomoć od Evropske unije, dok su Španija i Kipar sami ponudili pomoć.

atina2Požari bijesne i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće.

Taj požar prijeti da ugroži saobraćaj jer se nalazi blizu autoputa, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva ka Peloponezu, a prekinut je i željeznički saobraćaj.

 

Portal Analitika