Društvo

Irinej tvrdi da je Srbima bilo bolje kod Pavelića

 Vlada Crne Gore oštro je reagovala na izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja „da je položaj SPC u našoj zemlji danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, a Srba kao u vrijeme ozloglašene fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH)“, poručujući da ti „stavovi govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni.“
Irinej tvrdi da je Srbima bilo bolje kod Pavelića
Nova PobjedaIzvor

- Crna Gora prepoznata je daleko izvan svojih granica kao demokratska i građanska država, koja s ponosom baštini vrijednosti jednakosti, tolerancije, suživota, vjerskog i etničkog sklada i dobrosusjedstva. Te vrijednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamjernim i neutemeljenim ocjenama – naveli su iz Vlade.

Patrijarh Irinej je u jučerašnjem intervjuu Danu, između ostalog, saopštio da je predsjedniku Vlade Dušku Markoviću poslao dopis u vezi s navodnim oduzimanjem imovine istakavši da će ,,SPC stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske, te da će angažovati sebe, ali i alarmirati i cijeli svijet“. Iz Vlade su naveli da će Marković odgovoriti na to pismo.

Povodom ocjena patrijarha Irineja juče se oglasio i predsjednik Crne Gore. On je za Antenu M saopštio da očekuje da će patrijarh SPC demantovati izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

- Niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje - kazao je Đukanović. Na pitanje da li zbog ovakvih izjava patrijarhu Irineju treba zabraniti ulazak u našu zemlju, prvi čovjek države kaže da nema potrebe za takvim mjerama.

- Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primjenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševjerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primjenjujemo administrativne mjere - kazao je Đukanović. Osvrnuvši se na ocjenu oko navodnog oduzimanja imovine, Đukanović ističe da će ova oblast biti regulisana Zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji je u pripremi.

- Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas spriječiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom - kazao je Đukanović.

ZLOUPOTREBA

Da su izjave koje daju crkveni velikodostojnici, zloupotrebljavajući boravak u Crnoj Gori, osjetljive smatra predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

- Kad komentarišem tuđe izjave, uvijek razmišljam o odgovornosti koju imaju javne i uticajne ličnosti. Posebno što smo u veoma skoroj prošlosti svjedočili kuda vode neodmjerene izjave, prevashodno usmjerene ka pripadnicima druge nacije, vjere, države. Stoga su posebno osjetljive izjave koje daju pripadnici vjerskih zajednica i crkveni velikodostojnici, zloupotrebljavajući boravak u Crnoj Gori. Uz to, kroz navodna pitanja o položaju manjina, u izjavama duhovnika krije se veća strast vezano za pitanja imovine i nekretnina - naveo je Brajović za Pobjedu. On misli da je naše društvo dostiglo stepen zrelosti takav da njegove osnovne vrijednosti ne mogu biti ugrožene.

SKRETANJE PAŽNJE

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović ocjenjuje da izjava patrijarha SPC Irineja pokazuje stepen njegovog ,,privatnog razumijevanja politike“ i da je njome želio da skrene pažnju sa onoga što je „nepovoljno za zvaničnu politiku“.

- Ta izjava pokazuje činjenicu da se polako, ali sasvim izvjesno otvara neko novo žarište, jer sva je prilika da briselski pregovori sa Kosovom idu u pravcu koji ne odgovara Beogradu niti nacionalističkim militantnim krugovima, srpskom političkom establišmentu. Prema tome uvijek treba imati neko potencijalno novo žarište koje se može otvoriti i koje po potrebi može da skrene pažnju javnosti sa onoga što je u tom trenutku nepovolno za zvaničnu politiku - rekao je Radulović.

Prema njegovom mišljenju, „ružna je i nepametna“ ocjena da je položaj Srba u Crnoj Gori jednak njihovom položaju u NDH i naglašava da je takvo ponašanje SPC opasno po mir i stabilnost Crne Gore.

- Lako je dokazati da to nije tačno - niti ima logora, niti ima jama. Smeta to što je svako zlo počinjalo od crkve, sa iskopavanjima jama, sa šetanjem svetaca po zemlji i sa prizivanjem užasa iz Drugog svjetskog rata da bi nam se ti užasi dogodili 90-ih. SPC je veoma opasna po mir i stabilnost Crne Gore - rekao je on za Pobjedu. Radulović je ocijenio da „sve ovo što se događa od SPC u Crnoj Gori i u Srbiji prema našoj državi pokazuje da je to organizacija koja sa ,,najviše strasti vodi jednu nekrofilnu politiku.“ Istovremeno, po Raduloviću, pokazuje se da SPC pokušava prisvojiti dio crnogorskog nasljeđa.

- Pogledajte hram u Baru koji je posvećen onom istom zlom caru Dukljaninu kojeg je gospodin Radović prije zakivao za Vezirov most. U suštini, to samo pokazuje da sve ono što pripada crnogorskoj kulturi i narodu kao dio njegovog sjećanja i istorije jeste podložno manipulaciji i prisvajanju – istakao je Radulović.

Portal Analitika