Košarka

Novicki potpisao ugovor kojim će srušiti rekord Brajanta

Legendarni njemački 40-godišnji košarkaš Dirk Novicki u ponedjeljak je i službeno potpisao novi jednogodišnji ugovor s Dalas Maveriksima u kojima je proveo svoju cijelu NBA karijeru, odnosno prethodnih 20 sezona.
Novicki potpisao ugovor kojim će srušiti rekord Brajanta
index.hrIzvor

Iako Mavsi nisu objavili finansijske detalje, prema američkim medijima Novicki će sljedeće sezone zaraditi pet miliona dolara.

Svojom 21. sezonom u Mavsima Novicki će postati novi rekorder po broju sezona odigranih u istom klubu u NBA ligi jer će nadmašiti Kobe Brajanta koji je svih svojih 20 sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu proveo u dresu Los Anđeles Lejkersa.

Tokom dosadašnje karijere Novicki je odigrao 1471 utakmicu uz prosjek od 21,2 poena i 7 skokova. Prošle je sezone ubacivao 12 poena i hvatao 5,7 lopti, u 77 utakmica.

Godine 2011. Novicki je s Dalasom osvojio naslov NBA prvaka te je bio proglašen najkorisnijim igračem finala, dok je u sezoni 2006./07. dobio nagradu za najkorisnijeg igrača ligaškog dijela sezone.

Sa 31.187 poena sjajni Nijemac trenutno se nalazi na šestom mjestu po broju postignutih poena u istoriji NBA lige, a petoplasirani Vilt Čemberlen ubacio je samo 232 poena više.

Portal Analitika