Fudbal

Njemački fudbalski savez odbacio Özilove optužbe za rasizam

Mesut Özil juče se od njemačke reprezentacije oprostio objavom koja je podigla puno prašine u Njemačkoj i Turskoj.
Njemački fudbalski savez odbacio Özilove optužbe za rasizam
Portal AnalitikaIzvor

"Imam dva srca, jedno u Njemačkoj, drugo u Turskoj. Neću više igrati za Njemačku dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekad sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni. Rasizam nikad ne bi trebao biti prihvaćen. Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo. Postoje li kriterijumi da se postane pravi Nijemac? Zašto sam ja Nijemac-Turčin, a moji prijatelji Lukas Podolski i Miroslav Klose nisu Nijemci-Poljaci? Jer sam iz Turske? Jer sam musliman?" napisao je  Özil u svom pismu.

U Njemačkoj se razvila burna rasprava oko integracije stranaca u njemačko društvo, a reagovao je i Njemački fudbalski savez (DFB) koji je oštro odbacio optužbe za rasizam.

"Odlučno odbacujemo sve optužbe za rasizam koje su, ako uzmemo u obzir rad naših predstavnika i klubova na terenu, potpuno neutemeljene", saopštio je DFB u ponedjeljak i izrazio žaljenje zbog Özilovog odlaska.

Protest podrške Mesutu Özilu nakon ispadanja Njemačke sa Svjetskog prvenstva

Özil, koji je rođen u Gelzenkirhenu u porodici turskih iseljenika, oglasio se u nedjelju i odgovorio na optužbe za slabu igru na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i zbog toga što se nekoliko sedmica uoči prvenstva fotografisao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izjavio je kako neće igrati za njemačku reprezentaciju toliko dugo dok u njoj "vlada rasizam''. Direktno je prozvao predsjednika DFB-a Rajnharda Grindela za rasizam.

"Dosta mi je preuzimati ulogu žrtvenog jarca za Grindelovu nesposobnost'', rekao je Özil koji smatra da ga napadaju isključivo zato što je musliman.

Njemački mediji njegov odlazak iz reprezentacije opisuju kao veliki udarac za integraciju u Njemačkoj.

Njemačka podijeljena

"Pravi poraz ovog ljeta nije ispadanje Njemačke u prvom krugu prvenstva u Rusiji, nego Özilov odlazak iz reprezentacije", piše Süddeutsche Zeitung.

Njemačka ministarka pravosuđa Kristina Barlej (Socijaldemokratska stranka SPD) smatra da je ta odluka zabrinjavajući signal.

"Mislim da je to zvono na uzbunu kada je jedan veliki njemački fudbaler poput Mesuta Özila u svojoj zemlji zbog rasizma nepoželjan i kad osjeća da ga DFB ne zastupa", kaže Barlej.

No ministar vanjskih poslova Hajko Mas (SPD) ne smatra da bi na njegov odlazak iz reprezentacije trebalo gledati kao na propast pokušaja integracije stranaca u njemačko društvo.

"Ne mislim da slučaj jednog multimilionera koji živi u Engleskoj govori o tome koliko je Njemačka u stanju integrisati strance", pojasnio je Mas.

I njemački novinari prozvali Özila

Njemački novinarski savez (DJV) je Özilu prebacio da kritikuje njemačke medije a da poimence ne navodi o kojim medijima se radi.

"Istovremeno, Özil se fotografiše s Erdoganom koji je poznat po gušenju novinarskih i medijskih sloboda u Turskoj", stoji u saopštenju DJV-a.

Bivši njemački reprezentativac i menadžer Bajerna iz Minhena Uli Henes oštro je kritikovao Özila tvrdeći da njegov medijski istup služi samo tome da prikrije činjenicu da je njegova igra posljednjih godina za reprezentaciju "čisto smeće“.

"Posljednji duel Özil je dobio 2014. na prvenstvu u Brazilu", rekao je Henes.

Neki mediji Özilu takođe zamjeraju što je svoje saopštenje napisao na engleskom, a ne na njemačkom.

Portal Analitika