Svijet

Vanredno u Atini, Cipras se hitno vraća zbog požara

Grčki premijer Aleksis Cipras skratiće posjetu Bosni i Hercegovini i hitno se vratiti u zemlju, gdje u okolini Atine bijesne veliki šumski požari, saopštio je izvor iz grčke vlade.
Vanredno u Atini, Cipras se hitno vraća zbog požara
Portal AnalitikaIzvor

Grčki premijer je boravio u Mostaru, a u zemlju se vraća zbog vanredne situacije izazvane požarima, prenosi Fena.

Grčke vlasti zatražile su od mještana priobalnih regija u blizini Atine da napuste svoje domove dok šumski požari bijesne, zatvarajući jedan od najprometnijih grčkih autoputeva i dižući oblake dima iznad prijestonice.

Gore kuće, stanovništvo bježi, evakuisani su dječiji ljetnji kampovi, a nebo je od dima prljavo narandžaste boje, navodi AP.

U obližnjem gradu Mati, obalska straža poslala je patrolni čamac da evakuiše ljude, koji su zbog požara zarobljeni na plaži.

Regionalni guverner Rena Duru proglasila je vanredno stanje u Istočnoj i Zapadnoj Atici i obezbijedila autobuse, cistijerne i ostalu mašineriju za borbu protiv požara.

Napore vatrogasaca otežava jak vjetar koji često mijenja pravac.

Grčka traži pomoć od Evropske unije kako bi se izborila sa šumskim požarima, koji su uništili domove i primorali na bjekstvo hiljade ljudi sa oboda Atine.

Odluka je donijeta nakon što su regionalne vlasti proglasile vanredno stanje u u istočnim i zapadnim djelovima šireg područja Atine, pošto su požari podstaknuti snažnim vjetrovima zahvatili borove šume i primorske gradove s obe strane grčke prestonice.

Portal Analitika