Abiznis

Nurković i Mihajlović: Odredićemo tačku spajanja autoputa

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i srpska ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajlović potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije.
Nurković i Mihajlović: Odredićemo tačku spajanja autoputa
Izvor

Ministri saobraćaja Osman Nurković i Zorana Mihajlović nakon današnjeg radnog sastanka poručili da će dvije države odrediti tačku spajanja autoputa sa crnogorske i srpske strane i naglasili da "što se više kao države infrastrukturno povezujemo, garantujemo bolji život svih građana".

 

Nurković je kazao da se radi i ispitivanje saobraćaja za nastavak gradnje od Andrijevice do Boljara.

 

“U dogovoru sa Vladom Srbije odabraćemo zajednički nekog partnera da uđe u privatno javno partnerstvo”, rekao je Nurković.

 

On je saopštio da je Vlada opredijeljena i motivisana da radi na izgradnji druge i treće dionice i da je ohrabruje što Srbija značajno napreduje.

 

“Aktivno radimo na pronalaženju optimalnog modela finansiranja za nastavak gradnje”, naveo je Nurković.

 

On je, odgovarajući na pitanje na koliko kašnjenje u gradnji prioritetne dionice autoputa je mislio kada je to kazao u parlamentu, rekao da u ovom trentuku niko ne može da zna da li će stvarno doći do kašnjenja i kolikog.

 

“Nijedan razlog do sada ne postoji za kašnjenje, ali ako do toga dođe, država neće platiti penale, već su oni predviđeni za izvođača radova”, objasnio je Nurković.

 

Mihajlović je kazala da je dogovoreno da zajednička radna grupa odredi tačku spajanja i kod nje pravi zajednički granični prelaz.

 

“Za Srbiju je važno da radi na koridoru 11. Mi ćemo ove godine pustiti 103 kilometra autoputa, od Obrenovca do Preljine, a naredne u martu počinjemo dionicu Preljina – Požega”, precizirala je Mihajlović.

 

Ona je dodala da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije radi i sa kineskom kompanijom China Raod and Bridge Corporation (CRBC) na projektnoj dokumentaciji za dionicu Požega – Boljari.

 

Mihajlović je kazala da mora da reaguje na natpise u crnogorskim medijima, u kojima se navodi da je u pitanju autoput "za nigdje".

 

“Mislim da je svaki put koji se gradi u regionu od velikog značaja za političku i stabilnost infrastrukture, kao i bolji život građana”, rekla je Mihajlović.

 

Ona je navela da će resorna ministarstva na osnovu potpisanog Memoranduma pokušati zajednički da definišu određene projekte koje mogu zajedno da rade, kao i način njihove realizcije.

 

“Puno je prostora gdje možemo da ostvarimo bolju saradnju, a što se više povezujemo infrastrukturno to je sigurniji put za bolji život naših građana”, smatra Mihajlović.

 

Nurković je kazao da je sa Mihajlović razgovarao i oko drumskog saobraćaja i željezničke infrastrukture, gdje imaju odličnu saradnju.

 

“Zadovoljni smo što se i u Srbiji i Crnoj Gori radi na podizanju nivoa kvaliteta željezničkog prevoza, gdje smo imali značajne investicije, jer smo rekonstruisali više od 40 odsto naše pruge”, rekao je Nurković.

 

Prema njegovim riječima, u naredne dvije do tri godine iz grantova i kredita koje su obezbijedili, uložiće 70 miliona eura u nastavak rekonstrukcije željezničke infrastrukture.

 

Mihajlović je navela da je Srbija prošle godine završila 77 kilometara barske pruge, a do početka 2021. godine očekuje da će pruga sa srpske strane biti kompletno rekonstruisana.

 

“Radimo i na tome da se smanji vrijeme koje naši vozovi provode na granici”, dodala je Mihajlović.

 

Ona je, odgovarajući na pitanje o interesovanju za Luku Bar, kazala da ti razgovori nijesu intenzivirani, već da se fokusiraju na željeznicu.

Portal Analitika