Abiznis

Od danas prijave za projekat Hiljadu plus

Crnogorski građani, koji nemaju riješeno stambeno pitanje, od danas mogu konkurisati za kupovinu stanova kroz treću fazu projekta Hiljadu plus.
Od danas prijave za projekat Hiljadu plus
Mina businessIzvor

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je u srijedu javni poziv za građane za treću fazu projekta Hiljadu plus, koji će biti otvoren do 13. avgusta.

Osnovni uslovi za učešće u projektu je da je aplikant crnogorkski državljanin i da on ili članovi njegove porodice nemaju u svojini stambeni objekat posljednje tri godine. Aplikant mora biti kreditno sposoban i zadovoljavati kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja koja su porpisana projektom.

Iznos anuiteta ne može biti veći od 50 odsto primanja aplikanta, odnosno članova domaćinstva ukoliko se govori o sudužniku.

Vrijednost projekta je 20 miliona EUR. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a sa deset miliona participiraju komercijalne banke, odnosno njih pet koje učestvuju u projektu – NLB, CKB, Lovćen, Erste i Societe generale Montenegro banka.

Visina fiskne kamatne stope iznosi 2,99 odsto.

Krediti se dodjeljuju određenim ciljnim grupama i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina, a 30 odsto ostalim korisnicima.

Kada su u pitanju ponuda stanova, na A listi nalazi njih 645, a na B listi 135, od čega 76 u Podgorici.

U ponudi su stanovi iz osam opština – Podgorica, Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Bar, Herceg-Novi, od čega najviše u Podgorici, 486.

Portal Analitika