Društvo

Kiša padala skoro svaki drugi dan

Meteorolozi kažu da je po količini padavina i broju kišnih dana period od januara do jula na granici rekorda za više od pola vijeka, te da se može okarakterisati kao događaj koji poprima ekstremne karakteristike.
Kiša padala skoro svaki drugi dan
PobjedaIzvor

U preliminarnom izvještaju koji su pripremili mr Luka Mitrović i msc Branko Micev, dipl. meteorolog, navedeno je da je januar prema količini padavina bio suv, dok je u februaru palo skoro 60 odsto više kiše od uobičajene mjesečne količine.

Mart je bio rekordno najkišniji za više od pola vijeka. Tokom tog mjeseca prosječno je palo za oko 160 odsto više kiše od klimatske normale, odnosno od 100 do 300 posto više od uobičajene mjesečne količine.

Do kraja mjeseca oblačno, padavine i grmljavine na sjeveru

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju navode da će od ponedjeljka doći do pogoršanja vremena. - Prema aktuelnom analitičko-prognostičkom materijalu koji dobijamo iz Evropskog centra za prognozu vremena (Reding-London), za ponedjeljak očekuju se nestabilne vremenske prilike sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Usljed naglog prolaska atmosferskog frontalnog talasa u ponedjeljak moguće su i lokalne kratkotrajne vremenske nepogode zbog formiranja i dejstva olujno-grmljavinsko-gradonosnih oblaka. Na osnovu prognostičkog materijala, od 24. jula do kraja mjeseca u kontinentalnim predjelima, prvenstveno u planinskim regijama, skoro svakodnevno će biti uslova za lokalni razvoj oblaka sa kratkotrajnom kišom i grmljavinom. Naravno, moguće su promjene u prognostičkom materijalu pa samim tim i promjene u prognozi – saopštili su iz Zavoda.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika